-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnul dintre cele mai mari orașe ale lumii - în criză de apă

Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii – în criză de apă

Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii ar putea fi la doar câteva luni distanță de a rămâne fără apă. Este vorba despre Mexico City.

Alejandro Gomez a rămas fără apă curentă de mai bine de trei luni. Uneori apa curge timp de o oră sau două, dar doar un mic firicel, abia suficient pentru a umple câteva găleți. Apoi nimic pentru multe zile. Gomez, care locuiește în cartierul Tlalpan din Mexico City, nu are un rezervor mare de stocare. El nu poate primi livrări de camioane cu apă. În schimb, el și familia lui caută ceea ce pot cumpăra și stoca. Când se spală, captează apa pentru a o folos la spălarea toaletei. Este greu, a spus el pentru CNN.

„Avem nevoie de apă, este esențială în toate.” Lipsa de apă nu este neobișnuită în acest cartier, dar de data aceasta se simte diferit, a spus Gomez. „În acest moment, avem vremea asta caldă. Este și mai rău, lucrurile sunt mai complicate.”

Mexico City se confruntă cu o criză severă a apei

Mexico City, o metropolă întinsă cu aproape 22 de milioane de locuitori. Este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii. Orașul se confruntă cu o criză severă a apei.

Ani de precipitații anormal de scăzute, perioadele mai lungi de secetă și temperaturile ridicate au adăugat stres unui sistem de apă care deja se confruntă cu cererea crescută. Autoritățile au fost nevoite să introducă restricții semnificative asupra apei pompate din rezervoare. „Mai multe cartiere au suferit din cauza lipsei de apă de săptămâni și mai sunt încă patru luni până încep ploile, a declarat Christian Domínguez Sarmiento, om de știință la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). Politicienii minimalizează orice sentiment de criză, dar unii experți spun că situația a atins acum niveluri atât de critice, încât Mexico City ar putea ajunge la „ziua zero” în câteva luni – unde robinetele se usucă pentru zone uriașe ale orașului.

Minimuri istorice

Orașul Mexic, dens populat, se întinde de-a lungul albiei unui lac de mare altitudine, la aproximativ 7.300 de picioare deasupra nivelului mării. A fost construit pe un sol bogat în argilă – în care se scufundă acum – și este predispus la cutremure și foarte vulnerabil la schimbările climatice.

Este poate unul dintre ultimele locuri pe care cineva le-ar alege pentru a construi un megaoraș astăzi. Aztecii au ales acest loc pentru a-și construi orașul Tenochtitlan în 1325, când era o serie de lacuri. Au construit pe o insulă, extinzând orașul spre exterior, construind rețele de canale și poduri pentru a lucra cu apa.

Dar când spaniolii au sosit la începutul secolului al XVI-lea, au dărâmat o mare parte din oraș, au drenat albia lacului, au umplut canale și au distrus pădurile. Ei au văzut „apa ca pe un inamic de învins pentru ca orașul să prospere”, a spus Jose Alfredo Ramirez, arhitect și co-director al Groundlab, o organizație de cercetare în domeniul designului și politicilor.

Probleme majore

Decizia lor a deschis calea pentru multe dintre problemele moderne ale Mexico City. Zonele umede și râurile au fost înlocuite cu beton și asfalt. În sezonul ploios, se inundă. În sezonul uscat, este uscat. Aproximativ 60% din apa din Mexico City provine din acviferul său subteran, dar aceasta a fost atât de supraextrasă încât orașul se scufundă într-un ritm înfricoșător – în jur de 20 de centimetri pe an, potrivit cercetărilor recente. Și acviferul nu este reaprovizionat suficient de repede. Apa de ploaie se rostogolește de pe suprafețele dure și impermeabile ale orașului, în loc intre în pământ. Restul apei orașului este pompată la distanțe mari în sus de sursele din afara orașului, într-un proces incredibil de ineficient, în timpul căruia aproximativ 40% din apă se pierde prin scurgeri.

Secetă

Aproximativ 60% din Mexic se confruntă cu o secetă moderată până la excepțională, potrivit unui raport din februarie. Aproape 90% din Mexico City se află într-o secetă severă – și se va agrava odată cu începutul sezonului ploios, aflat la câteva luni distanță. „Ne aflăm la mijlocul sezonului uscat, cu creșteri susținute de temperatură așteptate până în aprilie sau mai”, a spus June Garcia-Becerra, profesor asistent de inginerie la Universitatea din Northern British Columbia. Variabilitatea naturală a climei afectează puternic această parte a Mexicului. Trei ani de La Niña au adus secetă în regiune, iar apoi sosirea lui El Niño anul trecut a contribuit la realizarea unui sezon ploios dureros de scurt, care nu a reușit să umple rezervoarele.

Citește și: Programele Student Invest și Family Start continuă și în 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS