8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova, împrumut de 14 milioane de euro de la BERD

Primăria Craiova, împrumut de 14 milioane de euro de la BERD

Primăria Craiova se împrumută din nou la BERD cu o sumă de 14 milioane de euro. Banii sunt destinați finalizării lucrărilor de reabilitare a celor două sedii ale primăriei și a unor unități de învățământ. Trebuie menționat că în 2018, Craiova s-a mai împrumutat15 milioane de euro. Banii erau pentru achiziția celor 38 de autobuze Diesel Euro 6, pentru renovarea clădirilor primăriei și pentru reabilitarea a șase unități de învățământ. Suma nu a fost însă suficientă, așa că împrumutul a fost majorat în 2020 cu alte 9,2 milioane de euro.

Cu cele 14 milioane de euro, Primăria Craiova intenționează să reabiliteze mai multe unități de învățământ din oraș. Acestea sunt: – Școala gimnazială Ion Creangă, Școala gimnazială Sfântul Gheorghe – fostă 23, Școala gimnazială Sfântul Gheorghe – fostă 24, Grădinița Pinocchio, Colegiul Național Nicolae Titulescu, Grădinița Castelul Fermecat, Grădinița Paradisul Copiilor. Cheltuielile necesare execuției și finalizării obiectivelor de investiții se prezintă astfel: Școala gimnazială Ion Creangă- 1.335.144 euro; Școala gimnazială Sfântul Gheorghe – 1.527.024 euro; Școala gimnazială Sfântul Gheorghe –3.512.540 euro; Grădinița Pinocchio-1.559.423 euro; Colegiul Național Nicolae Titulescu-3.162.805 euro; Grădinița Castelul Fermecat-1.377.806 euro; Grădinița Paradisul Copiilor 1.525.255 euro.

Despre acest împrumut, primarul Craiovei spunea: „ Să știți că aceste investiții au început în urmă cu doi ani și ceva. Reabilitarea primăriilor avansează bine, până în primăvara acestui an le vom avea pe amândouă. Cele 38 de autobuze au fost achiziționate. Am plătit până acum bani pentru reabilitarea unor unități de învățămân. Urmează ca pentru celelalte să ne împrumutăm. Suntem la gradul de îndatorare cel mai mic din România, adică 5,15%”, a venit cu explicații primarul Craiovei.

Conform Legii 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările și completările ulterioare permite consiliilor locale să aprobe contractarea de împrumuturi interne sau externe pe termen scurt, mediu sau lung pentru realizarea de investiţii publice de interes local.

Consilierii și-au dat acordul pentru împrumut

Hotărârea de Consiliu Local privind aprobarea acordului de majorare a finanțării rambursabile externe de 24,2 milioane euro, cu suma de până la 14 milioane euro, în vederea realizării și finalizării unor obiective de investiții de interes local, a fost votat de către consilierii locali în ședința ordinară a lunii februarie.

„Se aprobă majorarea contractării, de către Municipiul Craiova, a finanțării rambursabile externe, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de 24,2 milioane euro, cu suma de până la 14 milioane euro, cu respectarea plafonului anual de contractare prevăzut de legislația specifica, având o perioada de maturitate de până la 15 ani și o perioadă de angajament de până la 3 ani. Se aprobă modificarea și reafirmarea Contractului de Garanție pe venituri încheiat inițial la data de 4 decembrie 2018, astfel cum a fost modificat si reafirmat ulterior, în legătură cu Contractul de Credit“, se specifică în hotărâre.

Așa cum menționam mai sus, Craiova a contractat un împrumut pe 15 ani de la BERD în decembrie 2018. Acesta a fost în valoare de 15 milioane de euro. Banii erau pentru achiziția celor 38 de autobuze Diesel Euro 6, pentru renovarea clădirilor primăriei de pe strada A.I Cuza, la care încă se lucrează, și pentru reabilitarea a șase unități de învățământ. Suma nu a fost însă suficientă și împrumutul a fost majorat în 2020 cu alte 9,2 milioane de euro.

Bani de la BERD, nu de la buget

Conform unui Raport al Direcției de Investiții Achizitii și Licitații, se precizează faptul că: „împrumutul contractat de la BERD nu asigură execuția și finalizarea acestora, întrucât valoarea lor a fost influențată de: -auditul energetic (ce a impus mai multe măsuri pentru respectarea cerinței de eficiență energetică) – modificările legislative (tâmplărie aluminiu, termosistem vată bazaltică, finisaje interioare cu clasa de rezistență la fum S1) – cantitățile de lucrări mai mari pentru reparații locale, finisaje interioare la reabilitarea totala a finisajelor interioare. -aceeași situație și pentru instalațiile termice, instalațiile electrice și sanitare. În raportul sus menționat, se precizează faptul că obiectivul contractului de execuție a lucrarilor, nu poate fi atins fără respectarea auditului energetic”, explică autoritățile locale în raport. Primăriei Craiova nu poate acoperi din veniturile proprii aceste cheltuieli. Astfel, singura soluție este un nou împrumut.

„Așa cum se prezintă estimările de venituri și cheltuieli cuprinse în bugetul local în perioada 2024 – 2025, având în vedere indicatorii aprobați pentru obiectivele mai sus menționate, valorile rezultate în urma elaborării documentațiilor tehnice, respectiv indicii de ajustare preconizați pentru acestea, luând în calcul și necesarul de alocări pentru celelalte obiective prioritare din programul de investiții, este improbabilă acoperirea acestora din veniturile proprii ale Municipiului Craiova.În această situație, necesitatea și oportunitatea realizării investițiilor fiind evidente, singura posibilitate de finanțare a cheltuielilor este împrumutul”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS