”Ridendo castigat mores” – prin râs se îndreaptă moravurile, spune un foarte cunoscut dicton latin.
Într-adevăr, dar oare astăzi, într-o lume dominată de false valori, corupție și promiscuitate, mai este loc pentru o schimbare reală? Politicianului corupt sau interlopului le pasă de hazul care se face pe seama lor?
Poate că nu, însă există cel puțin un argument care îi poate face sensibili: teama de ridicol.
Pornind de la acest adevăr, și umoriștii moderni nu au contenit să își ațintească ironiile asupra tuturor celor care ”o merită”, iar Booklook, revistă internațională de literatură umoristică, ajunsă la numărul 70/2024, serie nouă, nu putea face rabat de la acest crez.
După cum ne asigură Mihai Batog-Bujeniță în ”Sonetul umorului”, ”Să râzi poţi de orice şi de oricare/De cel ce crede că putere are/Şi un nimic e doar fără coloană…”.
În ”Învingătorul”, Mircea Trifu înfierează și el o tară similară: ”Au unii oameni starea maladivă/Obişnuit numită „nebunie”/Pe care cei în drept să o descrie/O denumesc: ”psihoză obsesivă”.
Iar George Corbu scrie în ”Omnia vincit amor”: ”Cu tine văd că nu este de şagă/(Pesemne că aşa sunt toţi poeţii/Ce nu-şi mai simt pe umeri epoleţii,/Dar n-au de gând, cuminţi, să se retragă”.
Într-adevăr, în lumea literelor, ca și în întreaga societate, putem întâlni tipologii dintre cele mai diverse, ceea ce n-ar fi deloc rău dacă n-ar include și o ”faună”, colorată cam pestriț, în care orgoliul nu are limite…
Fericirea este o stare mult căutată de poeți, dar uneori poate avea și accente ironice și chiar autoironice, după cum demonstrează – cu mijloace artistice, desigur – Victor Iosif în ”Sunt fericit!”. Redăm finalul: ”Eseu corcit, împleticit,/Destin precar, octogenar;/Revirimentul literar/M-a copleșit: sunt fericit!”.
Un amuzant periplu prin… tot sistemul solar propune Eugen Deutsch în ”Imperiul stelelor”: ”Din clipa-n care m-am născut/Eu am visat să zbor spre stele,/Sperând că nu sunt semne rele/Și m-am simțit astronaut”.
Câteva aforisme teribil de amuzante semnează Corneliu Ursu, sub titlul ”Aforisme cu umor și eleganță”. Redăm câteva: ”Crezând că va fi mântuit făcea totul de mântuială”. ”Suntem în rând cu marile naţiuni ale lumii! Alături de SUA care nici ea nu este în Schengen, dar şi de Rusia fiindcă şi ei au nevoie de viză pentru SUA. Am reuşit!”. ”Pescarul a luat plasă de la o sirenă care l-a lăsat baltă!”. ”Suntem ultima generaţie care foloseşte telefonul mobil. În curând va fi invers!”.
O epigramă extrem de… actuală propune Ion Diviza, sub titlul ”Îndemn pentru un tovarăș”: Când se face-n ţară pâine/Şi-n economie saltul,/Nu lăsa de azi pe mâine…/Ce-ar putea să fure altul”.
Și alta, aparținându-i lui Mihai Caba: Ah, pensiile – ”Alegerile-apropiate,/Să nu le fie de deochi,/Promit şi pensii majorate/Atât de mari, cât prafu-n ochi”.
Și, în fine, două ”fonfleuri” savuroase semnate Mihai Batog-Bujeniță: ”Miracolul reţelelor de socializare: Aici îşi pierd minţile şi cei care nu au aşa ceva”. ”Se vindea pe trei parale, deşi nu făcea nici doi bani”. Deh, paradoxuri, am putea spune…
Așa cum deja și-a obișnuit cititorii, Booklook oferă genuri diverse (mai puteți întâlni proze scurte, epigrame, caricaturi etc.) și, pe lângă autorii contemporani, propune o nostalgică și valoroasă întoarcere în timp (cititorul are întâlnire, printre alții, cu Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, Constantin Tănase, Ion Pribeagu).
În an electoral, credem că merită extras din lirica argheziană următorul citat: ”Stricaţi de la născare, din mîzgă, toţi nerozii/Fac pe cuceritorii, Cezarii şi Irozii,/Dar tu popor cuminte, cum nu ştii să-i împiedici/Şi să-i trimiţi să fie cătaţi la cap de medici?”.
O lectură mai mult decât agreabilă și un umor de calitate – iată, foarte pe scurt, recomandarea noastră pentru Booklook. Citiți și dați mai departe!
Autor Mihai Gîndu