În plin an electoral începe revoluţia trotuarelor şi a zonelor din faţa proprietăţilor din Işalniţa. Primăria a scos la licitaţie contractul „Amenajare trotuare şi accese proprietăţi“, iar valoarea totală estimată a acestuia este de 9.088.184 de lei, fără TVA.
Işalniţa nu are trotuare
Comuna doljeană Işalniţa vrea să investească peste 9 milioane de lei pentru a realiza trotuare în localitate, scurgeri pentru apele pluviale, dar şi pentru modernizarea aleilor de pământ. Potrivit documentaţiei publicate în SEAP, în Işalniţa nu există trotuare. „Proiectul are ca scop îmbunătăţirea infrastructurii de transport din comuna Işalniţa prin amenajarea scurgerii apelor pluviale, realizarea trotuarelor pietonale şi modernizarea aleilor din pământ. În prezent, trotuarele lipsesc, cu mici excepții. Doar pe strada Decebal Traian l sunt amenajate în prezent sectoare cu trotuare cu îmbrăcăminte asfaltică sau din beton. Circulația pietonilor se poate face acum pe acostamente sau prin zona dintre șanțuri şi garduri, fiind supuși pericolului de a fi accidentați de autovehiculele care circula pe străzi.
Șanțurile existente sunt realizate fie cu secțiune trapezoidală din beton, fie ca rigole de acostament (casiuri la bordură), fie lipsesc. Dispozitivele de scurgere nu sunt amenajate pe toată lungimea investigată. Accesele din prezent sunt realizate peste șanțurile existente, de regulă cu plăci de beton şi tuburi pe traseul șanțurilor. Sunt şi accese betonate direct pe pământ, unde nu sunt realizate șanțuri. Lucrările propuse se vor desfăşura pe 19 străzi şi alei din comuna Işalniţa“, au precizat reprezentanţii primăriei în documentele licitaţiei.
Ce lucrări sunt incluse în contract
În contractul denumit generic „Amenajare trotuare şi accese proprietăţi“ au fost trasate toate lucrări care se vor efectua în comuna Işalniţa. Astfel, lungimea totală a trotuarelor proiectate este de 11.914 metri. Acestea vor avea o lățime cuprinsă între 0,5 – 1,5 metri. De asemenea, lungimea totală a rigolei de acostament proiectată este de 2.932 de metri, iar lăţimea acesteia va fi cuprinsă între 0,5 şi 1,2 metri. Se vor reface şi 744 de metri de carosabil, cu lăţimea cuprinsă între 5 – 5,5 metri. Acelaşi poiect presupune amenajarea a 100 de accese la proprietăţi, 535 de cămine de vizitare şi geigere, 100 de ridicări la cotă a căminelor de vizitare şi record existente, 10 cămine de dren, un bazin de retenţie şi 11 separatoare hidrocarburi.
Când ar trebui să fie gata lucrările de la Işalniţa
Primăria Işalniţa pare că vrea să se mişte destul de repede pentru acest proiect, probabil şi pentru că este an electoral, şi aşteaptă ofertele de la firmele doritoare până pe 25 martie. Pentru evaluările tehnice şi financiare ale firmelor care depun oferte şi-a alocat o singură lună. Astfel, pe 25 aprilie, potrivit datelor din SEAP, Primăria Işalniţa ar trebui să fie gata cu evaluările şi în scurt timp să desemneze câştigătorul. Dacă nu vor exista contestaţii, ar trebui ca lucrările să înceapă undeva în luna mai a acestui an. Durata contractului va fi de un an şi jumătate.
Licitație și pentru piste de biciclete
Pe lângă licitația legată de amenajarea trotuarelor și acceselor la gospodării, publicată în SEAP în urmă cu câteva zile, comuna Ișalnița trebuie să atribuie, în următoarele zile, încă o licitație pentru construcția de piste de biciclete. Aceasta a fost publicată la începutul anului. Este vorba despre un contract cu o valoare de 3.196.048,11 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației publicate în SEAP, „proiectul are ca scop înființarea de piste de 1 m lăţime pentru trafic într-un sens, pe ambele părţi ale drumului, și zone de siguranţă de 0,5 m lăţime stânga-dreapta pistei. Se va săpa în acostament, pe ambele părţi ale drumului, realizându-se un spaţiu de circa 1,75 lăţime în care să se realizeze pistele. .(…)Traseul propus constă din realizarea unei piste de biciclete pe traseul Cimitir/Biserica Ișalnița – Blocuri ANL – DE 501, DE67, DE444 satul Sitoaia și amplasarea a două stații de încărcare a vehiculelor electrice“, se menționează în documente.
Pe lângă pistele de biciclete, în cadrul aceluiași proiect se vor mai monta două platforme stații de reîncarcare, două rasteluri de biciclete, patru coşuri de gunoi, 70 de stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice și 1.325 de delimitatoare din cauciuc reflectorizante.
Pe 8 martie a fost menționat în SEAP faptul că licitația se află la stadiul de deliberare a unui câștigător și, cel mai probabil, în următoarele zile se va atribui contractul. Trei asocieri de firma s-au „bătut” pentru acest contract. Este vorba despre Asocierea MAXSTAR SRL (Leader) cu BAUMANN ACTIV SRL; Asocierea AURECON (Leader) cu ELCO și Asocierea SC MAR CONSTRUCT TRANSPORT 2008 SRL (Leader) cu GRUP EXPERT SRL.
Citește și: IntenCity 2024: Peste 600.000 de euro pentru amenajarea stadionului şi Sălii Polivalente