După patru luni şi jumătate de când a fost scos la licitaţie contractul pentru furnizarea şi distribuirea merelor, laptelui și produselor lactate, dar şi produselor de panificație în şcolile primare, gimnaziale şi în grădiniţele din judeţul nostru, CJ a Dolj a desemnat, în sfârşit, firmele câştigătoare. Două dintre acestea sunt din judeţul Timiş, una din Craiova (Dolj), iar alta din Olt. Produsele alimentare au început deja să fie livrate în unităţile şcolare.
Pe 13 martie a fost publicată în SEAP atribuirea contractului pentru livrarea produselor alimentare în unităţile de învăţământ din Dolj. Licitaţia a început abia la o lună şi jumătate de la începerea anului şcolar 2023-2024, adică pe 1 noiembrie 2023, iar până acum au avut loc toate etapele de evaluare a firmelor care au depus oferte. Contractul a fost împărţit pe trei loturi – fiecare destinat unui tip de aliment. Lupta pentru câştigarea contractelor nu a fost prea mare, ci doar în cazul distribuirii merelor au depus oferte două firme. Valoarea totală a contractului se ridică la aproape 16,8 milioane de lei, fără TVA, însă această sumă a fost calculată pentru numărul maxim de zile de şcoală şi numărul maxim de elevi. Cu certitudine, însă, nu se va ajunge la cheltuirea întregii sume, mai ales că deja a trecut mai bine de jumătate de an şcolar.
Ce firme vor livra laptele, mărul şi cornul în Dolj
Lotul I, cel referitor la furnizarea produselor de panificaţie, a fost câştigat de firmele BISCOTTO SRL, din satul Sânmihaiu, judeţul Timiş, şi ISIS-PAN, din Craiova. În cazul acestui lot, cantitatea minimă de porţii a fost estimată la 8.618.118 de bucăţi. Cantitatea maximă a fost estimată la 9.038.832 de porții. Însă, aşa cum am menţionat, cu siguranţă nu se va ajunge la cantitatea maximă ţinând cont de perioada care a trecut deja din anul şcolar. Valoarea estimată minimă pentru acest lot este de 5.084.689,62 lei fără TVA, iar valoarea estimată maximă ar fi fost de 5.332.910,88 lei fără TVA.
Lotul 2, prin intermediul căruia vor fi distribuite laptele şi produsele lactate, i-a fost atribuit firmei SIMULTAN S.R.L., din satul Sanandrei, judeţul Timiş. În acest caz, cantitatea minimă este de 8.618.118 porții, iar cantitatea maximă a fost estimată la 9.038.832 de porții. De asemenea, valoarea estimată minimă este de 8.704.299,18 lei, fără TVA, iar valoarea estimată maximă ajunge la 9.129.220,32 lei fără, TVA. Lotul 3, cel prin care se vor furniza merele, a fost câştigat de MATRA SRL, din oraşul Scorniceşti, judeţul Olt. În cazul acestui lot, cantitatea minimă a fost calculată la 3.468.928 de bucăți, iar cantitatea maximă la 3.638.272 de bucăți. Valoarea estimată minimă, menţionată în contract, este de 2.220.113,92 lei, fără TVA, iar cea maximă este de 2.328.494,08 lei, fără TVA.
Am întrebat Consiliul Judeţean Dolj dacă a fost începută deja distribuirea în unităţile de învăţământ a produselor alimentare pe care le presupune proiectul. „Livrarea produselor de panificație, a laptelui și a produselor lactate către unitățile de învățământ din județul Dolj a început luni, 11 martie, iar furnizarea merelor joi, 14 martie“, ne-au transmis reprezentanţii instituţiei.
Ce prevede programul pentru distribuirea cornului, laptelui şi mărului
Programul pentru şcoli al României prevede realizarea cumulată a următoarelor măsuri: – acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat, precum şi pentru preşcolarii şi elevii incluşi în învăţământul special din județul Dolj, de mere, conform caietului de sarcini, în limita valorii zilnice/preşcolar/elev; Limita valorică zilnică cuprinde preţul integral de achiziţie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz. Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se acordă gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.
Citeşte şi: Poliţia Locală Craiova consumă carburant de peste 27.000 de euro în opt luni