0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii care pun Craiova pe harta viitorului, prin pasiunea pentru robotică

Elevii care pun Craiova pe harta viitorului, prin pasiunea pentru robotică

Mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova reprezintă cu mare succes oraşul şi liceul la care studiază la competiţii importante în domeniul roboticii. Anul trecut au traversat şi oceanul şi au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde îşi doresc să revină. S-au calificat recent la etapa naţională a concursului de robotică First Tech Challenge şi îşi doresc să prindă un loc la etapa mondială. Sunt inteligenţi, determinaţi şi extrem de riguroşi.

Ei sunt Soft Hoarders

Echipa de robotică a Colegiului Fraţii Buzeşti, Soft Hoarders, are 16 membri activi şi 8 voluntari care vor lua locul celor de clasa a XII-a atunci când aceştia vor absolvi. După absolvire, foştii elevi vor deveni mentorii membrilor activi. “Avem şi noi mentori din fosta echipă care ne ajută, ne oferă consultanţă, pentru a nu repeta greşelile făcute de ei”, spune elevul Bogdan Văduva, coordonator al echipei.

Din echipa Soft Hoarders, mentorată de prof. Aurora Simon și prof. Liviu Popoi, fac parte în prezent Rebeca Popescu, Bogdan Văduva , Luca Lazăr, Ahmed Ramy Sakr, Mihai Stamatescu, Radu Negricea, Andreea Grecu, Alexia Bulubașa, Vlad Ciunel, Vlad Popescu, Rareș Lambuca, Robert Popescu, Nora Pinosanu, Mihai Rizea, Rareș Anghelescu, Ian Ciobanu, Luca Vața, Luca Candidatu, Annia Mirescu, Alexandru Bora, Cristian Muscalu, Eliza Anuța şi Alisia Grigorie.

„Indiferent cine iese învingător în cele din urmă, şi tu ieşi câştigat din astfel de competiţii”

Soft Hoarders au participat între 23-25 februarie 2024, la etapa regională a turneului Ligii First Tech Challenge, la Arad. Finala competiţiei, la care s-au calificat, va avea loc între 22 și 24 martie, la Iaşi.

Echipa se pregăteşte intens acum pentru etapa naţională. Înainte de competiţii stau şi de dimineaţa până seara în laborator. Acolo, pasiunea întâlneşte ambiţia şi disciplina.

“Indiferent cine iese învingător în cele din urmă, şi tu ieşi câştigat din astfel de competiţii”, spune Ia Ciobanu, care explică etapele unui concurs de robotică.

“În fiecare meci, există două alianţe formate din două echipe, adică patru roboţi pe teren în total. Există meciuri de calificare, în urma cărora se stabilesc căpitanii, care trebuie să aleagă cu cine vor să concureze în semifinale şi, ulterior, dacă e cazul, în finală. Trebuie să colaborezi foarte bine cu echipele aliate pentru a stabili o strategie care să scoată în evidenţă cele mai bune părţi ale fiecărei echipe şi a robotului său”.

Robotul cu care participă la competiţii este creat în întregime de echipă, dar şi mentorii îi ajută foarte des cu sfaturi, ţin să precizeze membrii echipei.

“Robotul trebuie explicat foarte bine şi în caietul tehnic, unde trebuie să argumentezi practic toată gândirea echipei care a dus la crearea acestuia, de la calcule la ce ne-a determinat să creăm acel tip de mecanism”.

Lecţia învăţată în America

Echipa de robotică a colegiului craiovean a mers de două ori în Statele Unite, la competiţii în domeniu. Prima dată s-a întâmplat în 2017, când aceasta era formată din alţi membri. A doua oară s-a întâmplat anul trecut, când echipa a participat la un concurs pe bază de invitaţie, obţinută de echipă în baza unui material realizat şi trimis în prealabil organizatorilor.

Cheltuielile mari nu ar fi putut fi acoperite decât cu ajutorul unor sponsori, iar pentru elevi a fost o aventură financiară să strângă suma necesară pentru deplasare. “Am încercat să ne facem vocile auzite de cât mai multă lume”, a mărturisit Ian, care face parte din departamentul de marketing al echipei.

O lecţie importantă pe care au învăţat-o în America a fost că deşi o idee poate fi proastă la început, pe parcurs ea poate deveni din ce în ce mai bună.

Nivelul din România este foarte ridicat

După experienţa internaţională de anul trecut, echipa este montată să dea tot ce e mai bun la etapa de la Iaşi, pentru a prinde etapa mondială din aprilie.

“România poate participa cu 4 echipe. Deşi avem un nivel foarte ridicat şi suntem a treia ţară ca număr de echipe, competiţia e foarte mare, sunt circa 200 de echipe. Dar ne dorim să ajungem acolo, este obiectivul cu care am pornit la drum la începutul sezonului”, spune Bogdan.

Alexia Bulubaşa este parte din echipă şi spune că, deşi în clasa a IX-a, când a aplicat pentru aceasta nu avea nicio idee despre ce face acum, a învăţat programul după intrarea în echipă, iar de anul trecut a devenit, la rândul său, mentor pentru membrii proaspăt cooptaţi.

Echipa Soft Hoarders îşi doreşte să promoveze robotica în rândul elevilor mai mici, astfel că s-a implicat în mai multe evenimente şi proiecte pentru copiii de gimnaziu. “Am început o caravană, mergem din şcoală în şcoală şi prezentăm robotica pentru copii. Un alt proiect este organizarea de webinare în colaborare cu consiliile judeţene ale elevilor pentru elevii interesaţi de robotică”, spune Ian.

CITESTE SI: Gazeta de Sud: 29 de ani de presă și o dorință

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS