1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateOvazul, o bogatie de minerale si vitamine

Ovazul, o bogatie de minerale si vitamine

Ovazul (avena sativa) este cultivat de mii de ani pentru hrana, fiind una din cele mai apreciate plante cerealiere. In fitoterapie sunt utilizate toate partile plantei. Ea contine proteine, lipide, glucide, lecitine, saruri minerale, fosfor, magneziu, calciu, vitamine (A, B1, B2, D si PP), siliciu, fier si estrogeni, de unde actiunea sa remineralizanta, intaritoare, tonica. De aceea este recomandata folosirea plantei in astenie, anorexie mentala, anorexie, stare de convalescenta, surmenaj, imbatrânire, demineralizare si osteoporoza.


Ovazul are virtuti hipnotice, ajuta la tratarea insomniei si contribuie la tonifierea sângelui, in patologia endocrina, in caz de sterilitate, impotenta si de asemenea in hipotiroidie, fiind un excelent stimulent al glandei tiroide. Reduce absorbtia carbohidratilor (zaharurilor) in sânge, motiv pentru care este utilizat in diabetul slab.


Produse


Faina de ovaz se foloseste in tratamente de ingrijire a pielii (in special la prepararea unor produse cosmetice pentru pielea uscata) sau de intarire a parului, având proprietati de curatare si hidratare.


Fulgii de ovaz se pot folosi ca adjuvant in litiaza renala, constipatie, tuse, diskinezii biliare, diabet zaharat, hiperlipidemie. Pentru hipercolesterolemie este indicata folosirea cel putin a câte unei cani de fulgi de ovaz de doua ori pe zi.


Decoctul de ovaz este indicat ca revigorant dupa bolile febrile. Se prepara din patru linguri de ovaz care se fierb timp de zece minute intr-un litru de apa. Se strecoara si se indulceste cu miere, dupa gust. Fulgii de ovaz consumati ca atare sau cu lapte au proprietati energetice, usor laxative. O valoare nutritiva deosebita o are ovazul germinat. Este recomandat in special batrânilor si copiilor cu avitaminoze.


Tinctura de ovaz este buna in tratamentul starilor depresive, dermatoze, dureri reumatice, in disfunctii tiroidiene si in tratarea simptomelor specifice menopauzei. Doza optima este de 20-30 de picaturi diluate in 50 de mililitri de apa.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS