1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSa despovaram organismul

Sa despovaram organismul

La inceput de an este timpul cel mai potrivit sa va fixati in calendar perioadele dedicate promovarii si mentinerii sanatatii. Nu este vorba despre o dieta stricta, ci de gesturi mici, dar repetate, care vor despovara cântarul si organismul de kilogramele in plus.


Mâncarea nu inseamna numai energie si placere. Cu fiecare masa, organismul in intregime si in special digestia sunt supuse unui efort, unui stres urias, mai ales in perioada sarbatorilor traditionale.


De aceea, este bine ca pe parcursul unui an sa-i acordam corpului nostru perioade de respiro, de restrictii alimentare relative. Acestea permit restabilirea dezechilibrelor metabolice, imunitare, astfel ca organismul va produce mai multi hormoni de crestere care intârzie imbatrânirea organismului, in loc de enzime digestive.


Cura de trei saptamâni


Incarcat de excesele alimentare si bahice ale sarbatorilor de iarna, corpul nostru are nevoie de o pauza. Este tocmai potrivit sa ne programam o cura de trei saptamâni. Asta nu inseamna post negru sau infometare, ci doar sa ne hranim constient si sa ne menajam organismul de obiceiuri rele. Asadar, renuntati in aceasta perioada la alcool, nu fumati, evitati dulciurile si nu consumati carne, indeosebi seara. Nu mâncati nimic gras, prea dulce sau prea sarat, dar nici cruditati, care se digera mai greu. Seara este suficienta o supa de zarzavat. De asemenea, este indicat sa lasati o pauza de 14 ore intre cina si micul dejun. In rest, mâncati putin, usor si sanatos: cartofi, orez, legume care nu baloneaza, fierte sau inabusite in câteva picaturi de ulei de masline. Intercalati in programul alimentar o zi de lichide, in care sa consumati, pe lânga apa plata si ceaiuri de plante, sucuri, supa de zarzavat sau zer. Atentie insa la revenirea treptata la alimentatia obisnuita. Reluarea acesteia, asa-numita „faza de tranzitie“, trebuie sa dureze cel putin trei zile.


Cel putin o zi pe saptamâna fara cina


Din acest calendar al sanatatii este bine sa faca parte si un obicei „englezesc“, dar la fel de sanatos ca si cura de trei saptamâni, acela de a renunta la cina cel putin o data pe saptamâna. Incepeti ziua cu un mic dejun bogat in hidrati de carbon (musli, pâine integrala, fructe). Ultima masa a zilei va fi luata la ora 17.00 si va contine o farfurie cu orez si legume de calitate (proaspete), dupa care puteti sa beti din belsug apa minerala si ceaiuri de plante. Cafeaua si alcoolul sunt interzise in aceste zile. Culcati-va devreme. Veti dormi cum n-ati mai facut-o de mult.


Sapte zile cu fructe


Al treilea gest, sapte zile cu fructe, il facem vara, când afara este cald si este usor de mentinut. Mâncati pe saturate fructe proaspete, coapte, sau beti, dupa bunul vostru plac, sucuri proaspete din fructe bine coapte. Vitaminele si enzimele continute sunt factori benefici, ce contribuie la intinerirea celulelor, iar fibrele continute in fructe normalizeaza digestia si s-ar putea sa scapati si de cele câteva kilograme in plus. Mai ales daca folositi timpul economisit cu gatitul, pentru a face miscare, sport. Iar daca ati prins gustul acestui regim, planificati-va in fiecare saptamâna câte o zi de fructe.


Trei zile de abstinenta inainte de sarbatori


In preajma marilor sarbatori crestine, intercalati in programul alimentar trei zile de abstinenta. In prima zi, consumati numai orez integral. La micul dejun, cu suc de lamâie, mar ras sau scortisoara, la prânz cu mirodenii, seara cu sos de rosii. Mâncati incet, ca sa va saturati. Orezul satura repede si elimina apa din tesuturi. Nu uitati de hidratare, cu cel putin 1,5 – 2 litri de lichide zilnic, pentru eliminarea toxinelor. A doua zi, mâncati legume bine fierte, si nu „al dente“, pentru ca tot ce este crud irita intestinul, pe care trebuie sa-l menajati. A treia zi „spalati-va tractul digestiv“ cu sucuri sau supa de zarzavaturi. Beti cât de multa apa plata sau minerala si acordati-va zilnic un ragaz pentru putina miscare in aer liber.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS