Autoritățile județene reiau distribuția centralizată a alimentelor pentru elevi. Acest lucru se va realiza în cadrul Programului pentru școli al României.
Se va asigura furnizarea și distribuția de produse, respectiv fructe(mere), lapte și produse lactate, precum și produse de panificație. Au fost demarate procedurile de organizare a licitație cu termen pentru data de 12 aprilie.
Bugetul este de peste 32,5 milioane de lei, respectiv 6,5 milioane de euro. Contractul va fi încheiat pentru 3 ani și 5 luni, în perioada lunilor de școală, adică până în 2029. Numai pentru achiziția de mere bugetul este de aproape un milion de euro din total. Porția de fructe distribuită va avea cel puțin 100 grame și conține o singură specie de fructe.
Fructele distribuite vor fi întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin. Fiecare porție de fructe va fi ambalată individual sau, după caz, pentru fructe ambalajele pot conține mai multe porții. Merele distribuite întregi vor fi încadrate la categoria „Extra”, conform normelor europene. Vor fi livrate maximum 7 milioane de mere.
Lapte și produse lactate
Furnizarea şi distribuția laptelui şi produse lactate în cadrul Programului pentru şcoli al României are alocată din total suma de 17.7 milioane de lei. Se vor distribui: lapte de consum fără adaos de lapte praf:
- lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori şi fără adaos de cacao;
- produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de fructe şi fără adaos de cacao,
- caş, după caz, atunci când unităţile şcolare dispun de echipamente frigorifice.
Porţia de caş este produs lactat nefermentat şi nearomatizat. Porţia de lapte şi porţia de produse lactate au un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de produse lactate conţine cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic. Porţia de lapte distribuită are 200 ml, porţia de produse lactate distribuită are 125 grame, iar porţia de caş are 20 grame. Vor fi distribuite peste 17,3 unităţi produse.
Produse de panificație de 2 milioane de euro
Nu în ultimul rând, furnizarea şi distribuția de produse de panificaţie în cadrul Programului pentru şcoli al României are alocată suma de peste 2 milioane de euro din bugetul total.
„Atribuirea acordului-cadru de furnizare și distribuție a produselor și serviciilor se va realiza conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 652/2023 privind aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023—2029. Porția produselor de panificație, în funcție de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn și baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi simpli sau biscuiți uscați. Pentru diversificare, făina integrală/dietetică folosită la prepararea produselor de panificație poate conține amestecuri de semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, in și/sau mac Perioada de consum pentru corn sau baton ambalat se stabilește de producător, fără a depăși 7 zile de la data fabricației. Pentru celelalte produse de panificație se vor respecta prevederile legislației în vigoare referitoare la informarea consumatorilor. TOTAL cantități acord cadru MIMIM – 15,824,784.00 unităţi produse MAXIM – 17,398,907.00 unităţi produse”, conform Consiliului Județean Gorj.
Citește și: Datoriile motrenilor au explodat la ieșirea din iarnă