15.1 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024

Stiri diverse

Ploile salveaza o parte din munca mehedintenilor

Precipitatiile cazute in ultimele zile in Mehedinti au dus la salvarea unor mari suprafete din cultura de primavara. Specialistii din agricultura mehedinteana sint insa sceptici in privinta culturilor de toamna, compromise pe mii de hectare. Cu toate acestea, s-a reusit irigarea a 2.500 de hectare si din aceste culturi. Potrivit directorului adjunct de la Directia Agricola Mehedinti, Stefan Tirisescu, in ultimele zile, s-a reusit insamintarea a aproximativ 5.000 de hectare zilnic.

(D.L.)

Romii din Slatina au navalit peste notari

Romii din Slatina au dat navala la notarii din oras, grabiti sa scape de caii si carutele pe care le au prin gospodarii. Motivul pentru care ei au apelat la o asemenea masura consta in faptul ca doar in acest mod ei pot beneficia de ajutor social, conform Legii 416 privind venitul minim garantat. Pentru a nu figura la dosar cu surse de venit, ei au inventat o smecherie: si-au trecut caii si carutele in proprietatea rudelor care nu solicita acest ajutor financiar de la stat. Pentru romii care insa nu au putut scapa de aceasta problema, organizatia Olt a Partidei Romilor a inaintat Primariei Slatina propunerea de a se percepe un impozit anual pe cal si caruta. Daca propunerea va fi aprobata de consiliul local, romii din Slatina vor scapa de o grija in plus la ancheta sociala.

(M.M.)

Controale sanitar-veterinare

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Mehedinti au efectuat la sfirsitul saptaminii trecute un control al unitatilor alimentare din localitatea Halinga. Pentru neregulile sanitar-veterinare constatate au fost aplicate amenzi in valoare de cinci milioane de lei. De asemenea, in zona Casei Tineretului din Drobeta Turnu Severin, unde se desfasoara manifestari dedicate Zilelor Severinului, doua echipe de control ale DSV vor fi permanent prezente pentru a verifica respectarea conditiilor sanitar-veterinare, de catre comerciantii ambulanti.

(D.L.)

Elevii din Olt nu sint interesati de programul ministrului Agathon

Incercarea ministrului turismului, Dan Matei Agathon, de a atrage citi mai multi elevi pe litoral s-a soldat cu un esec in judetul Olt. Oferta speciala a Ministerului pentru luna mai – 599.000 de lei pentru un sejur de sase zile, nu a trezit in vreun fel interesul elevilor din Olt. Directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar (ATTTS) Olt, prof. Ion Ionete, a declarat ca, desi oferta de Paste pentru litoral a fost popularizata in scolile din judet, nici o cerere nu a fost depusa in acest sens pina in prezent. Din acest motiv, ATTTS Olt nu a contractat nici un loc la mare pentru inceputul lunii mai. Elevii olteni vor avea insa ocazia sa plece pe litoral in perioada 1 iulie – 31 august, tot prin ATTTS, dar la niste preturi mai mari. O zi de tabara va costa la vara intre 265.000 si 285.000 de lei.

(M.M.)

Cursuri de pregatire pentru agricultori

In localitatea Vinjulet – Mehedinti se desfasoara, de aproximativ doua saptamini, cursuri de pregatire pentru agricultori. Producatorii mehedinteni au invatat modul in care se pregatesc utilajele agricole, tehnologia plantelor de cimp, dar si o serie de noutati legislative din domeniu. Demonstratii practice vor avea loc apoi in majoritatea satele si comunelor din judet, unde reprezentantii Oficiului de Consultanta Agricola Mehedinti organizeaza cursuri pe diferite specializari.

(D.L.)

Prohibitie la pescuit

Pescarii mehedinteni nu au voie sa pescuiasca in Dunare pina pe 30 mai. Ordinul privind prohibitia la pescuit cuprinde perioade diferite. Pescuitul salaului este interzis in intervalul 1-30 aprilie, pentru somn, crap si platica a fost fixata perioada 25 aprilie – 24 mai, iar in cazul sturionilor, interdictia este valabila intre 15 mai si 15 iunie. Si dimensiunile minime ale exemplarelor care pot fi pescuite difera in functie de specie: 12 cm – biban si oblete, 15 cm – caras, 25 cm – clean si lin, 30 cm – avat, 35 cm – crap, 40 cm – salau si stiuca, 50 cm – somn. Interzis de la 1 ianuarie, pescuitul pastravului curcubeu, al lipanului si lostritei va putea fi reluat dupa 31 mai.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS