1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând trecem la ora de vară

Când trecem la ora de vară

Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00. A doua schimbare (trecerea la ora de iarnă) va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Trecerea la ora de vară 2024 are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară. Acesta este marcat la 20 martie 2024, când ziua este egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă până la solstițul de vară din 20 iunie 2024. Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024. Atunci ora 04:00 va deveni ora 03:00. Lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

De ce se schimbă ora

Un raport al Departamentului Energiei din 2008 a constatat că ora de vară prelungită, semnată de George W. Bush în 2005, a salvat aproximativ 0,5 la sută din utilizarea totală a electricității pe zi.

Tot în acel an, un studiu realizat de Biroul Național de Cercetări Economice a constatat că schimbarea orei de vară a determinat, „în contradicție cu intenția politicii,” o creștere a cererii de electricitate rezidențială cu aproximativ 1 la sută. Acest lucru a crescut facturile de electricitate în Indiana cu 9 milioane de dolari pe an. De asemenea, a sporit emisiile de poluare. Economisirea energiei a fost argumentul precis pe care președintele Richard M. Nixon l-a folosit în 1974 când a semnat în lege Actul de Conservare a Energiei prin Ora de Vară de Urgență, în mijlocul unei crize de combustibil.

Dar ceea ce a început ca un experiment de doi ani nici măcar nu a ajuns la un an. Pe 30 septembrie 1974, la opt luni după ce experimentul a început, Senatul a revenit la ora standard după nemulțumirea generalizată. Ora de vară încă are susținători, în special printre susținătorii afacerilor care spun că ajută la stimularea economiei. Uniunea Europeană și mai multe state din SUA, printre care California, Florida și Ohio, au luat în considerare renunțarea la schimbarea orei sau au întreprins pași în acest sens.

Senatu american a votat pentru ora de vară permanentă

În martie 2022, Senatul american a adoptat brusc și în unanimitate o legislație pentru a renunța la schimbarea de două ori pe an a orei, scrie site-ul stirileprotv.ro. Acesta a stabilit ora de vară permanentă.

Dar proiectul de lege nu a reușit să treacă de Camera Reprezentanților.

În octombrie 2022, Mexicul a pus capăt orei de vară pentru cea mai mare parte a țării, dar a făcut o excepție pentru zona de-a lungul frontierei cu Statele Unite China, India și Rusia nu folosesc ora de vară. Nici Hawaiiul sau cea mai mare parte a Arizonei. Mai multe teritorii ale SUA, inclusiv Puerto Rico, Samoa Americană, Guam și Insulele Virgine Americane, de asemenea, nu aplică ora de vară. În 2020, Academia Americană de Medicină a Somnului a cerut abolirea orei de vară.

Într-o declarație, academia a spus că schimbarea orei, prin perturbarea ritmului natural al corpului, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ar putea provoca evenimente cardiovasculare și ar putea duce la mai multe accidente de circulație.

Citește și: VIDEO Primele secunde ale atacului armat din Moscova



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS