Consiliul Județean Gorj a achiziționat o stație modernă pentru monitorizarea pacienților din cadrul Secției Neurologie din Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.
Stația este prevăzută cu 8 monitoare de funcții vitale. Valoarea totală a echipamentului este de 83.000 de lei. Noua stație va avea capacitatea de a urmări indicatorii de bază ai pacienților și le va permite cadrelor medicale să monitorizeze permanent star5ea pacienților și să ia decizii cu privire la îngrijire și tratamentele aplicate. Este de amintit că Secția Neurologie este, alături de Secția Cardiologie, printre cele mai solicitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Aici mai tot timpul gradul de ocupare este unul ridicat, iar numărul celor care suferă de afecțiuni neurologice este în creștere de la an la an.
Echipamente uzate
Conform reprezentanților Consiliului Județean Gorj, care asigură finanțarea pentru echipamente, Secția Neurologie nu dispune în momentul de față de toate dotările necesare. „Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu are ca obiect principal asigurarea asistenței medicale de urgență în spital și în ambulatoriu, personalul medical specializat deservind populația județului Gorj, precum și cea din localitățile limitrofe județului.
„În momentul de față, dotarea secției de neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu este insuficientă, unele echipamentele din dotare fiind depășite fizic și moral. Prin acordarea serviciilor medicale de specialitate în condiții optime, evitarea aglomerației, reducerea timpului de așteptare, precum și creșterea încrederii pacienților în serviciile medicale oferite în cadrul secției de neurologie, diagnosticarea și tratarea neuro-vasculară se va realiza după standarde prevăzute de legislația în vigoare. Prin urmare, pentru desfășurarea corespunzătoare a activității medicale, creșterea calității actului medical din cadrul secției de neurologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, se impune dotarea corespunzătoare cu echipamente.”, conform Consiliului Județean Gorj.
Unitate de accidente vasculare cerebrale acute
În cadrul secţiei de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu funcţionează de luna trecută, compartimentul denumit Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), conform prevederilor unui ordin al Ministerului Sănătăţii. La sfârșitul anului trecut, o comisie de evaluare universitară şi ministerială a stabilit că la Târgu-Jiu sunt îndeplinite toate criteriile de înfiinţare a UAVCA. Compartimentul este coordonat de medicul primar neurolog Cristina Căliman, cu experiență în acest tip de compartiment, dobândită în Franța, iar în cadrul compartimentului vor trata pacienți toți medicii neurologi din cadrul secției.
Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute are drept scop tratarea accidentului vascular cerebral acut, având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului pacienților cu astfel de afecţiuni. În cadrul UAVCA, pentru buna desfășurare a activității, există opt paturi, aparate de monitorizare pentru funcţiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum şi truse de intubaţie, aparat de ultrasonografie Doppler portabil. De asemenea, se asigură accesul rapid şi permanent la computerul tomograf al spitalului şi la laboratorul de analize medicale.
În 2023, 59 de pacienți cu AVC ischemic au fost trombolizați în cadrul SJU Târgu Jiu
În cursul anului 2023, un număr de 59 de pacienți cu AVC ischemic au fost trombolizați în cadrul SJU Târgu Jiu, iar parte din ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei. Un alt aspect satisfăcător privind activitatea de tromboliză la nivelul SJU Târgu Jiu este faptul că timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este scurt, sub media națională.
Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei și în absenţa contraindicaţiilor. Substanţa fibrinolitică administrată în timpul trombolizei poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, iar în urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele sau cu sechele minime. Datorită trombolizei se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale AVC-ului.
Citeşte şi: 106 polițiști, avansați în grad la IPJ Gorj