7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriClinica de Cardiologie a SCJU Craiova, centru de referință pentru pacienții cu boli cardiovasculare din Oltenia

Clinica de Cardiologie a SCJU Craiova, centru de referință pentru pacienții cu boli cardiovasculare din Oltenia

În ultimii ani, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova a cunoscut o dezvoltare accelerată.

Modernizarea și extinderea sa, alături de conturarea unei echipe puternice de specialiști, creșterea activității compartimentului de Cardiologie Intervențională și, recent, demararea activității Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, au transformat Craiova într-unul dintre polii medicinei cardiovasculare din țară. Clinica de Cardiologie a SCJU Craiova a devenit un centru de referință pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din Oltenia, dar și din alte zone. Aici au ajuns inclusiv pacienți din Tulcea, din Arad sau București.

Echipa clinicii, perfect echilibrată de experiența medicilor cu vechime și avântul tinerilor specialiști

Șeful de secție al clinicii, Conferențiar universitar dr. Ionuț Donoiu, consideră că cel mai important atu al clinicii îl reprezintă resursa umană. Clinica de Cardiologie a SCJU din Craiova este o combinație perfect armonizată între experiența medicilor cu vechime în profesie și entuziasmul medicilor tineri. „Avem o echipă bine închegată, avem medici cu experiență de zeci de ani și medici tineri, foarte bine pregătiți, pasionați și entuziaști. Colectivul de asistente este, de asemenea, parte din acest nucleu strategic, având și ele experiență îndelungată. Unele sunt aici încă de când s-au pus bazele cardiologiei moderne în Craiova. Oamenii sunt cei care fac, în primul rând, clinica. De aici pornim”, spune acesta.

Secția clinică a fost renovată anul trecut

Anul trecut, 4700 de pacienți au fost internați la cardiologia SCJU, în ciuda faptului că secția clinică s-a aflat pentru o perioadă destul de lungă în proces de renovare și nu s-a putut exploata la capacitate maximă.
„Secția clinică de la etajul III care are 50 de paturi a fost renovată de către Consiliul Județean Dolj, s-a schimbat și sistemul de oxigenoterapie, fiecare pat are în acest moment priză de oxigen”, a spus șeful secției.

Dotarea tehnică pentru Clinica de Cardiologie continuă, prin PNRR

Dotarea tehnică a clinicii este, în acest moment, un punct forte. În ultimii ani, au fost făcute numeroase investiții de către Consiliul Județean Dolj și de Ministerul Sănătății, prin diverse programe. Acum, cardiologia SCJU dispune de aparatură performantă, iar coordonatorul secției a precizat că în perioada următoare urmează o nouă rundă de achiziții, prin programul PNRR, în cadrul unui amplu proiect de dotare a ambulatoriului spitalului, care include și cardiologia.
„Sunt destul de avansate formalitățile, urmează să primim încă două ecografe performante, defibrilatoare, aparate ECG, monitoare de funcții vitale”, a menționat dr. Donoiu.

USTACC, extins de la 10 la 20 de paturi

Întrucât în ultimii ani a crescut mult adresabilitatea, compartimentul USTACC (unitatea de supraveghere și terapie avansată a pacientului cardiac critic) a fost recent extins de la 10 la 20 de paturi.
„USTACC este practic o unitate de terapie intensivă de nivel 2, unde sunt gestionați toți pacienții cu urgențe cardiace majore – infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă acută, tulburări de ritm și conducere cardiace și altele. Tot ce înseamnă urgență cardiovasculară majoră din Oltenia la noi ajunge”, precizează dr. Ionuț Donoiu.

Conf. univ. Dr. Ionuț Donoiu, Clinica de Cardiologie SCJU Craiova

Cardiologia intervențională, principala „achiziție” a cardiologiei din Craiova din ultimul deceniu

Compartimentul de cardiologie intervențională deține alte 10 paturi. Aici, pacientul cu boală coronariană cronică sau infarct miocardic acut poate fi tratat în acest moment la standarde europene.
„Avem o echipă puternică și pe partea de dispozitive, care face implant de stimulator cardiac de orice fel, defibrilator cardiac, studiu electrofiziologic și terapii prin ablație. Putem spune că dezvoltarea acestui compartiment de cardiologie intervențională este principala achiziție a cardiologiei din Craiova din ultimul deceniu”, este de părere dr. Donoiu.

Care este traseul unui pacient cu urgență cardiacă

Șeful de secție al clinicii explică traseul pacientului cu infarct miocardic acut, una dintre cele mai frecvente urgențe cardiace, pe scurt. Acesta este primit în UPU sau ajunge cu elicopterul sau ambulanța la spital. Apoi este trimis la laboratorul de angiografie, unde i se face procedura diagnostică de coronarografie. Se identifică problema, se montează stent, după caz, salvându-i-se viața și prevenindu-se modificări cardiace care ar putea să îi afecteze calitatea vieții sau să îi scurteze viața. Apoi pacientul este adus în USTACC, unde este monitorizat și primește tratament intensiv, după stabilizare fiind transferat în secția clinică, unde continuă investigațiile și tratamentul, până la externare.

La nivelul secției există un laborator de ecocardiografie acreditat de Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară. În plus, secția colaborează îndeaproape cu laboratorul de radiologie SCJU, unde se pot face examene CT și angio CT coronarian, o metodă neinvazivă de vizualizare a vaselor inimii utilă la pacientul cronic. În imediata apropiere a unității medicale se află centrul de imagistică al UMF, unde se poate face RMN cardiac, o investigație foarte utilă pentru evaluarea anumitor boli cardiace.

CITEȘTE ȘI: „Imaginează-ţi o barcă. Şi apoi, inima”. Povestea „reprogramatorilor de inimi” de la SCJU Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS