O nouă zonă turistică va fi disponibilă în județul Gorj. Va fi realizată infrastructura de turism necesară și punerea în valoare a zonei Izbucul Jaleșului din comuna Runcu, stațiune turistică de interes local din decembrie 2022.
Primăria Runcu a alocat fondurile necesare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate care să vizeze amenajarea accesului la proprietăți și punerea în valoare a zonei Izbuc Jaleș. Studiul de Fezabilitate va trebui să fie finalizat în această primăvară, după care se va trece la alocarea de fonduri pentru proiectare, respective lucrările de execuție. De precizat că Izbucul Jaleșului (monument al naturii) este o arie naturală de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic) situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Runcu.
Aria naturală cu o suprafață de 20 hectare se află la ieșirea din Cheile Sohodolului, în nordul satului Runcu, în versantul drept al văii Sohodolului, un afluent de stânga al râului Tismana.
Arie naturală protejată din 2000
Izbucul Jaleșului a fost declarat arie protejată prin Legea 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și reprezintă izvorul râului Jaleș (Sohodol), un izvor carstic aflat la baza unul abrupt calcaros din sudul Munților Vâlcan. „În drumul spre Cheile Sohodolului, turistul avizat trebuie să caute și Izbucul Jaleșului.
Poate fi găsit ușor dacă sunt întrebați localnicii, punctul de reper fiind biserica satului Runcu. Accesul se face pe strada cu același nume (Str. Izbucul Jaleșului), în capătul căreia găsim un podeț din lemn ce ne ajută să nu ne udăm încălțările la traversarea Jaleșului. O data trecuți peste apa rece ca gheața, alegem poteca ce ne conduce spre partea dreaptă. Urmăm această cărare la fel cum au făcut-o runcanii de sute de ani și în câteva minute ne găsim în fața peretelui de calcar ce eliberează apa cristalină ce a străpuns muntele de la Toaia Dracilor din Cheile Gropului Sec, până la picioarele noastre. Vorbim de fapt despre izvorul râului Jaleș, unul dintre afluenții de dreapta ai râului Tismana.
Inedit la acest izvor este faptul că se află la baza unui perete înalt de calcar, iar apa izvorăște cu putere “bolborosind” și recirculând nisipul adunat în timp. Apa este de o culoare albastră-verzuie și răcoarea din jurul izbucului în timpul verii, te invită să zăbovești cât mai mult și să privești jocul păstrăvilor curcubeu. Accesul se face pe o potecă, izvorul găsindu-se în livada unor localnici. Nu va faceți griji, accesul nu este restricționat, iar runcanii sunt oricând bucuroși de oaspeți.”, conform unei prezentări a Primăriei Runcu.