8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPază pentru Muzeul Tezaurului de la Tismana

Pază pentru Muzeul Tezaurului de la Tismana

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana va beneficia de servicii de pază. În acest sens, Banca Națională a României a alocat suma de peste 300.000 de lei pentru achiziția serviciilor de pază și control acces în muzeu.

„Achiziție de servicii de pază și control acces cu agenți de pază pentru asigurarea pazei și protecției, pentru identificarea și eliminarea pericolului potențial în cadrul imobilelor BNR, în conformitate cu Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor”, conform unui anunț de achiziție a serviciilor respective.

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în anul 2016, într-o peșteră din apropierea așezământului monahal, unde, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost mutat Tezaurul BNR, precum și o parte din tezaurul Băncii Poloniei.

Locul a fost ținut secret

Vizitatorii vor descoperi povestea evenimentelor pe baza cărora a fost luată decizia mutării stocului de aur la Mănăstirea Tismana, în cadrul unei operațiuni secrete care a primit numele de cod „Neptun”. Muzeul prezintă, pe lângă documentele din Arhiva instituției, în mare parte inedite, despre salvarea Tezaurului BNR, și reproduceri ale casetelor utilizate pentru depozitarea aurului.

Acțiunea de mutare a aurului la Mănăstirea Tismana s-a desfășurat între 8 și 22 iulie 1944. Folosind câte 5 dube pe zi, care au efectuat în total 75 de curse, 192,40 tone de aur au fost transportate la Tismana și depozitate în pivnița mănăstirii. După evenimentele de la 23 august 1944, conducerea BNR a înțeles că stocul de aur nu mai era în siguranță acolo, așa că a decis mutarea lui în peștera de lângă mănăstire.

Astfel, tezaurul a rămas ascuns în peșteră până în ianuarie 1947. În acest interval, peștera a fost deschisă o singură dată, la începutul anului 1945, când au fost luate 210 casete cu 10,2 tone de aur pentru baterea medaliei „Ardealul nostru”. Operațiunea “Neptun” s-a încheiat cu succes: tot aurul a revenit la București, iar locul depozitării lui a rămas până la sfârșit un secret. Sute de mii de turiști au vizitat muzeul de la Tismana de la inaugurare și până în prezent.

Citeşte şi: (VIDEO) Deșeuri abandonate pe malul unui pârâu din Runcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS