La sfârșitul săptămânii trecute, Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova a găzduit cea de-a XVII-a ediție a concursului cu participare internațională „CRAIOVA PIANO” , dedicat copiilor și tinerilor cu vârste între 9 și 30 de ani. Ediția din acest an a fost una dintre cele de anvergură, bucurându-se de aproape 100 de participanți din țară și din Bulgaria. Numărul este aproape dublu față de cel de anul trecut, când Craiova Piano se dezmorțea după anii de pandemie, semn că evenimentul revine pe panta ambițioasă pe care a urmat-o înainte de pauza forțată de coronavirus.
Nume importante în componența juriului
Inițiativa organizării acestui concurs a fost luată de echipa Liceului de Arte „Marin Sorescu”, care a început această poveste cu o ediție locală, cu un număr de 25 de participanți. În prezent, competiția are participare internațională și atrage nume importante în componența juriului.
Organizatorii concursului sunt Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova, Asociația Culturală a Liceului de Artă „Marin Sorescu” ACLA și Asociația APLAS (Asociația părinților elevilor din Liceul de Arte „Marin Sorescu”).
În acest an, președintele juriului a fost prof. univ. dr. Daniela Andonova, de la Academia de Națională de Muzică „Prof. P. Vladigerov” Sofia. Alături de aceasta, s-au aflat prof. univ. dr. Vlad Dimulescu și conf. univ. dr. Marina Dragomirescu, de la Universitatea Națională de Muzică București și pianista de succes Adela Liculescu, originară din Craiova, care locuiește în prezent la Viena, având o carieră muzicală impresionantă. De altfel, Adela Liculescu a participat, la rândul său, la concursul Craiova Piano în anii de liceu, aflându-se printre laureați în acea perioadă.
Au fost acordate trei premii speciale
Concursul Craiova Piano s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, în funcție de vârsta participanților, de la juniori la secțiunea academică.
Număr total de concurenți înscriși în concurs a fost de 99, iar participanții au provenit din Craiova, Brăila, București, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Slatina, Târgoviște, Timișoara, Plevna, Sofia și Varna.
Pe lângă premiile acordate la fiecare categorie de vârstă, au fost acordate și premii speciale .
Premiul Special Oferit de Filarmonica „Oltenia” Craiova a fost obținut de Ștefan Pretuleac, de la Universitatea Națională de Muzică București.
Premiul Special In Memoriam „Sandu Sandrin” i-a fost acordat tinerei Ana-Sofia Cherecheș, de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București. Rareș Dumitru Bratu, de la Universitatea Națională de Muzică București a primit Premiul Special In Memoriam „Constantin Ionescu-Vovu”.
Elevii craioveni, premiaţi la categoriile de vârstă
Elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu” și de la alte două școli din Craiova au obținut următoarele rezultate: CATEGORIA B: Cîrstea Eduard Andrei – Premiul III și Darac Teodora Parascheva – Premiul I; CATEGORIA C: Fulger Roberta Marina – Mențiune, Trușcă David Andrei – Premiul III. Nicola Ilinca – Școală Româno-Britanică – premiul III;CATEGORIA D: Boldișor Cristian Florin – Premiul II, Mihai Elena – Premiul III; Odette Carmela, Colegiul Național Elena Cuza – mențiune; CATEGORIA E: Bașcoveanu Robert-Valentin – Premiul I, Ghidiceanu Ruben Nathan – Premiul I, Rogobete Nectaria – Mențiune, Roșu Ioana Adelina – Premiul II; Brainaș Carina – Premiul III; CATEGORIA F: Balteanu Amir – Mențiune, Bufu Carla Maria – Premiul I.
Din echipa organizatorică au făcut parte directorul Liceului de Arte, prof. dr. Eduard-Eugen Gegiu, director adj. prof. Livia Miloș, inspector prof. Raluca Pâncu și profesorii Daniela Balaci, Camelia Săndulescu, Edward Man, Raluca Popescu, Amelia Boiangiu, Bogdan Botezatu,Cătălin Fântână, Cosmin Răducan, Lucian Suchici, Mirabela Duță, Răzvan Bușoi, Sabin Bogdan, Ionuț-Sorin Moandă.
Citeşte şi: Invazia microplasticelor