7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi se sărbătorește Paștele catolic. Cum se calculează data Paștelui. Tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute

Azi se sărbătorește Paștele catolic. Cum se calculează data Paștelui. Tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute

Duminica Paștelui este sărbătorită în prima duminică după luna plină eclesiastică care apare aproape de 21 martie, dar calculele pot varia.

Această dată este observată de creștinismul occidental – catolic, anglican, biserici protestante etc. Duminica Paștelui ortodox apare adesea la o dată ulterioară decât cea a Paștelui catolic.

Paștele, cum se calculează data la catolici și ortodocși

Anul acesta, Paștele catolic pică pe 31 martie. Calculul se bazează pe calendarul gregorian. Multe biserici ortodoxe orientale urmează calendarul iulian în loc de cel gregorian.

În 2024, Paștele ortodox va avea loc duminică, 5 mai (data calendarului iulian convertită în calendarul gregorian).

Postul Mare la catolici începe în Miercurea Cenușii, cu 40 de zile înainte de Paște (fără a lua în considerare duminicile).

În 2024, Miercurea Cenușii a căzut pe 14 februarie. Mulți creștini participă la slujbele bisericești în Miercurea Cenușii unde li se face semnul crucii pe frunte cu cenușă. Cenușa este un simbol al penitenței în Vechiul Testament și în antichitatea păgână.

Paștele este o sărbătoare care nu are dată fixă, așa că nu are loc întotdeauna în aceeași zi de la un an la altul. În calendarul gregorian, acesta pică întotdeauna într-o duminică între 22 martie și 25 aprilie. în Biserica Ortodoxă Orientală, Paștele poate fi observat între 4 aprilie și 8 mai.

Peste o perioadă de 500 de ani (de la anul 1600 la anul 2099), se întâmplă ca Paștele să fie sărbătorit cel mai des pe 31 martie sau pe 16 aprilie.

Cea mai neobișnuită dată a Paștelui este 22 martie. Pe locul al doilea este data de 24 aprilie, iar pe locul al treilea 23 martie.

Duminica Paștelui cade întotdeauna în prima duminică după Luna Plină a Paștelui. Ce este Luna Plină a Paștelui? Acesta este în mod specific prima duminică care urmează după Luna Plină care apare pe sau după echinocțiul de primăvară sau martie.

Tradiții și obiceiurile neobișnuite de Paștele catolic

Unele țări în care se practică catolicismul au câteva tradiții și obiceiuri de-a dreptul neobișnuite.

Iată câteva dintre ele:

Răstignirea: Filipine

În Vinerea Mare, catolicii devotați din Filipine se aliniază să participe la reprezentări ale răstignirii lui Cristos, cu auto-flagelare și tragerea crucii. Orașul San Fernando organizează un spectacol al patimilor, care culminează în răstignirea efectivă a cel puțin trei devotați pe cruci de lemn în fața spectatorilor.

Biserica Catolică a încercat să îi descurajeze pe adepți de la practică, iar Departamentul de Sănătate sugerează participanților să se vaccineze împotriva tetanosului și să folosească cuie sterilizate.

Uciderea iepurilor: Noua Zeelandă

Iepurii pufoși pot fi sinonimi cu sosirea primăverii și bucuria. Dar în Central Otago, Noua Zeelandă, sunt considerați dăunători care distrug culturile agricole.

O competiție anuală recrutează echipe de vânători să participe la un concurs de vânătoare de 24 de ore, cu scopul de a ucide cât mai mulți iepuri posibil.

Incendierea dealurilor: Texas

Locuitorii din Fredericksburg se îmbracă în costume de iepurași de Paște, pionieri și comanși și defilează prin micul lor oraș înainte de a incendia dealurile din jurul lui. Pe măsură ce focurile ard, luminile orașului pălesc.

Ceremonia a început în 1847 pentru a sărbători acordul de pace semnat între coloniștii germani și amerindieni.

Sprintul Fecioarei Maria: Italia

Procesiunea La Madonna Che Scappa (Fecioara Zburătoare) este organizată în Duminica de Paște în Sulmona, în regiunea Abruzzo din sudul Italiei.

Localnicii poartă statui ale lui Hristos Înviat, Sfântul Ioan și Sfântul Petru la Biserica San Filippo Neri pentru a anunța vestea Învierii Fecioarei de Loreto. După convingerea sfinților, Fecioara se mișcă încet și apoi aleargă brusc să-și întâlnească fiul, acompaniată de sunetul artificiilor.

Omletă uriașă: Franța

Locuitorii din Haux, Gironde, își încep misiunea anuală de a hrăni toți cei 1.000 de locuitori cu o omletă uriașă în ziua de după Paște. Pe un foc făcut în piața orașului, bucătarii folosesc 5.000 de ouă și 50 kg de bacon, ceapă și usturoi pentru a face omleta într-un vas cu o lățime de peste 3 metri.

Sărbătoarea satului este un eveniment anual de 30 de ani, dar mulți o leagă cu o poveste conform căreia Napoleon a cerut să fie pregătit un fel gigant de mâncare cu ouă pentru trupele sale în timp ce treceau prin țară.

Lunea udă: Slovacia

În Lunea Umedă, bărbați dedicați urmează tradiția străveche de a vărsa o găleata de apă rece peste o tânără nevinovată când aceasta răspunde la ușă. Se pune că această tradiție slovacă binecuvântează persoana udată cu fertilitate și putere. Bărbații sunt apoi invitați și răsplătiți cu ouă vopsite, bani și vodcă.

Halloween în primăvară: Suedia

În Joia Mare, copiii suedezi își pictează fețele și iau mături în mână pentru a se îmbrăca în vrăjitoare și a merge din ușă în ușă cerând dulciuri. Conform legendelor suedeze, vrăjitoarele vizitau pădurea Blakulla înainte de Paște, pentru a petrece alături de diavol.

Citește și: Președintele Iohannis a participat la slujba de Paște

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS