1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiduri din Craiova, pictate cu încă 230.000 de lei

Ziduri din Craiova, pictate cu încă 230.000 de lei

Primăria Craiova a prins gustul picturilor murale și după ce în oraș au tot apărut în ultima vreme multe zone în care zidurile unor clădiri au fost pictate în diverse moduri acum mai investește aproape 230.000 de lei, fără TVA, pentru astfel de lucrări.

Municipalitatea a scos la licitație încă un contract prin care oferă 229.950 de lei, fără TVA (46.260 de euro) pentru „servicii de realizare picturi murale de tip realist”. Licitația a fost deja finalizată, fiind câștigată de S.C. CHROMATIUM ART STUDIO S.R.L., firmă ai cărei artiști se ocupă mereu de picturile de pe zidurile anumitor clădiri din Craiova.

Primăria spune că urmărește regenerarea urbană

Primăria spune că acest tip de acțiuni fac parte dintr-un proiect amplu de regenerare urbană, inițiat încă din anul 2017. „Primăria Municipiului Craiova și-a stabilit ca prioritate regenerarea urbană și promovarea potențialului turistic pentru a crește atractivitatea Craiovei, ca destinație de referință în regiunea Oltenia. În anul 2017, autoritățile locale împreună cu arhitecți din oraș, membri ai Ordinului Arhitecților din România, ai Uniunii Arhitecților și ai Registrului Urbaniștilor au demarat o sesiune de întalniri de lucru în vederea elaborării strategiei de regenerare urbană care vizează atât remedierea elementelor aflate în stare de degradare, cât și elemente și proiecte noi care să contribuie la o dezvoltare cât mai bună a oraşului.

Astfel, în ultimii ani, inițiativele dedicate regenerării urbane din Municipiul Craiova au pornit de la ideea că sunt necesare nu doar lucrări de amenajare, ci regândirea conceptului de spațiu urban, în ceea ce priveşte estetica și utilitatea sa. Printre cele mai importante acțiuni ale municipalității ce au avut ca scop revitalizarea și regenerarea urbană au fost: reabilitarea zonei centrului istoric al municipiului, a Teatrului de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, reabilitarea și transformarea spațiilor verzi în micro-centre culturale, amenajarea și înfrumusețarea spațiului public – scuaruri, mobilier urban, toate acestea ducând implicit la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, dar și la creşterea promovării oraşului“, au specificat reprezentanții primăriei în documentația publicată în SEAP.

Ce suprafață va fi pictată cu banii oferiți de primărie și ce rol ar avea picturile murale

Principala condiție impusă de primărie pentru picturile murale solicitate este ca acestea să fie vizibile publicului, chiar dacă vor fi realizate pe clădirile care aparțin administrației locale sau unor terți.

„Precum toate marile orașe din lume, Craiova se aliniază conceptelor moderne de artă și regenerare urbană și propune, și pentru anul 2024, realizarea mai multor picturi murale, de tip realist, pe calcanele clădirilor din patrimoniul administrației locale și nu numai, precum ar fi instituții/unități școlare/locuințe/cămine/sedii administrative/spitale, dar și picturi pe orice alte tipuri de suprafețe interioare sau exterioare, inclusiv cele aparținând unor terți, dar care să fie obligatoriu orientate către spații publice, vizibile publicului larg, pe o suprafață totală de 630 de metri pătrați.

(…) Prin aceste servicii supuse procedurilor de achiziție publică, Primăria Craiova îndeplinește mai multe obiective – promovarea orașului din punct de vedere cultural-turistic, crearea de perspective în rândul tinerilor artiști de a se dezvolta în realizarea picturilor de mari dimensiuni, reabilitarea unor spații publice, dar și reducerea ratei de abandon școlar în rândul elevilor de pe raza Municipiului Craiova, având în vedere că, și în 2024, vor fi realizate, printre altele, picturi murale inclusiv la instituții/unități școlare/locuințe/cămine/sedii administrative/spitale“, se mai specifică în documente.

Primăria alege desenele

În condițiile impuse în contract, municipalitatea a menționat faptul că ea va alege desenele care vor apărea pe zidurile stabilite. „Serviciile de realizare picturi murale se vor face pe diferite tipuri de clădiri, pe diverse suprafețe etc., aflate pe raza municipiului Craiova, la comanda Autorității Contractante. Totalul suprafeței disponibile pentru realizarea de picturi murale este de 630 de mp. Picturile trebuie să fie de tip realist, trebuie realizate manual de artiști specializați.

Informațiile necesare pentru concepția fiecărui mural și un eventual text vor fi puse la dispoziția artiștilor de Autoritatea Contractantă. Prestatorul va transmite două variante de schiță și simulare pentru fiecare pictură. În schițele transmise, prestatorul trebuie să țină cont de specificul clădirii/spațiului/peretelui, dar și de armonizarea acesteia/acestuia cu mediul din vecinătate. Realizarea picturii murale pentru fiecare perete/spațiu se va face în urma acordării „Bun de producție” de către Autoritatea Contractantă”, se arată în documentație.

Picturile trebuie să fie gata până la finalul anului

Pentru realizarea serviciilor, trebuie utilizate materiale care să nu afecteze sănătatea oamenilor și care să respecte toate normele în domeniu pentru protecția mediului. Materialele utilizate trebuie să fie speciale pentru acest tip de pictură în aer liber, care să reziste timp îndelungat (minimum trei ani), cu grad ridicat de rezistență UV și la intemperii (ploi, zăpadă, grindină, temperaturi ridicate, fenomene adverse — raze solare ultraviolete etc.), cu aderență foarte bună la perete/suprafață, în funcție de materialul din care este construit peretele, etc. De asemenea, vopselurile/materialele utilizate în realizarea picturilor trebuie să fie calitative, de ultimă generație, astfel încât materialul finit (pictura) să reflecte întocmai nuanțele, culorile, etc. din schița prezentată pentru „Bun de producție” și selectată de Autoritate și să fie asigurată durabilitatea creației pusă în operă”, se arată în solicitările primăriei.

Artiștii vor avea la dispoziție aproximativ opt luni, adică din aprilie până la finalul lui decembrie 2024, pentru a finaliza picturile solicitate, pe o suprafață de maximum 630 de metri pătrați. De specificat este faptul că aceeași firmă a încasat de la Primăria Craiova, în 2023, alți 245.000 de lei, fără TVA, pentru realizarea de picturi murale pe o suprafață de 700 de metri pătrați.

Citește și: Salubritatea Craiova caută firmă care să îi vândă deşeurile reciclabile 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS