2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCiupercile shiitake, sursă de sănătate

Ciupercile shiitake, sursă de sănătate

Ciupercile shiitake sunt extrem de populare în întreaga lume deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienți, de la vitamina B5 la mineralul cupru, conținând chiar și o serie de aminoacizi ca și cei conținuți de carne. Ele sunt apreciate atât pentru gustul lor savuros, cât și pentru beneficiile pentru sănătate pe care le oferă.

Ipotezele populare din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate variază de la combaterea cancerului, la stimularea imunității și la susținerea sănătății inimii.

Popularele ciuperci shiitake

Shiitake sunt ciuperci comestibile originare din Asia de Est. aproximativ 83% din producția de shiitake este realizată în Japonia. Shiitake sunt slabe caloric, conțin cantități semnificative de fibre, precum și vitamine din complexul B și unele minerale.

Cantitatea de compuși bioactivi, adică fracțiuni ce reprezintă acțiuni asupra sănătății umane din ciupercile shiitake depinde de modul în care sunt crescute, depozitate și pregătite. Ciupercile shiitake au două utilizări principale – ca aliment și versiunea mai concentrată, ca suplimente alimentare.

Ajutor pentru inimă?

Ciupercile shiitake pot îmbunătăți sănătatea inimii deoarece conțin steroli, beta-glucani și încă un compus care inhibă o enzimă implicată în producerea colesterolului.
Sterolii ajută la blocarea absorbției colesterolului la nivel intestinal, iar beta-glucanul este un tip de fibră solubilă ce poate scădea colesterolul.

Un studiu efectuat pe șobolani cu hipertensiune arterială a descoperit că pudra de shiitake a prevenit o creștere a tensiunii arteriale, iar un alt studiu pe rozătoare de laborator hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi a demonstrat că cei care au primit shiitake au dezvoltat mai puțină grăsime în ficat, mai puțină placă pe pereții arterelor și niveluri mai scăzute de colesterol decât cei care nu au consumat nicio ciupercă. Totuși, aceste efecte trebuie confirmate în studii umane înainte de a se trage concluzii solide.

Stimularea sistemului imunitar

Se cercetează premisa conform căreia ciupercile shiitake pot ajuta la întărirea sistemului imunitar datorită polizaharidelor din compoziție. Un studiu extrem de restrâns a arătat că după o lună de consum de ciuperci shiitake, markerii imunității s-au îmbunătățit și nivelul inflamației a scăzut.

În timp ce sistemul imunitar al oamenilor tinde să slăbească odată cu înaintarea în vârstă, un studiu pe șoareci a descoperit că un supliment derivat din shiitake a ajutat la inversarea unei părți din declinul legat de vârstă al funcției imune.

Citește și: Dr. Simona Frăsie: Sistemul endocrin guvernează tot organismul, de aceea screening-ul periodic este extraordinar de important

Proprietăți anticancerigene?

Polizaharidele din ciupercile shiitake pot avea un posibil efect anticancerigen, de exemplu polizaharidul lentinan ajută la combaterea tumorilor prin activarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, dovezile la momentul actual sunt insuficiente pentru a determina dacă consumul de ciuperci shiitake are vreun efect asupra cancerului.

Tradiție sau știință?

Ciupercile shiitake sunt folosite de mult timp în medicina tradițională asiatică, dar și rusească. În medicina chineză, se crede că ciupercile shiitake îmbunătățesc sănătatea și longevitatea, precum și circulația sângelui.
Studiile sugerează că unele dintre compușii bioactivi din shiitake ar putea proteja împotriva cancerului și inflamației dar multe dintre studii au fost efectuate pe animale sau pe medii de testare și nu pe participanți umani. Studiile pe animale folosesc adesea doze care depășesc mult cele pe care oamenii le-ar primi în mod normal din alimente sau suplimente și rezultatele lor nu sunt 1:1 extrapolabile la om. Cu toate că beneficiile propuse sunt promițătoare, este nevoie de mai multă cercetare.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS