2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDrepturile angajaților CEO sunt în aer

Drepturile angajaților CEO sunt în aer

O nouă rundă de negocieri are loc săptămâna aceasta pentru Contractul Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia(CEO).

Sindicatele și administrația din cadrul companiei energetice se vor reuni luni la sediul Direcției Miniere, luni dimineață. Vor fi reluate negocierile pentru mai multe puncte rămase în divergență. Discuțiile asupra componentei financiare sunt blocate de circa două săptămâni.

Comisia de negociere din partea sindicatelor nu a acceptat să renunțe la solicitările anterioare cu privire la drepturile financiare solicitate anterior. Conform unui anunț transmis la finalul săptămânii trecute, sindicatele susțin că sunt deschise la dialog în vederea soluționării problemelor apărute. Sindicatele au solicitat un adaos lunar de 1.200 de lei brut pentru fiecare salariat. S-a mai solicitat un număr de 40 de salarii compensatorii în cazul în care vor avea loc disponibilizări colective. S-a convenit însă ca în acest an să nu existe vreun program de concedieri colective la Complexul Energetic Oltenia. În plus, se dorește ca în cazul unor concedieri individuale să existe un număr rezonabil de salarii compensatorii.

Totul e în aer

De asemenea, sindicatele și administrația au convenit să fie constituit un fond de promovare cu ajutorul căruia să poată fi majorate salariile în producție. Nu s-a decis însă nivelul fondului de promovare. Până acum, administrația Complexului Energetic Oltenia a respins în bloc toate propunerile venite din partea sindicatelor.

Este și motivul pentru care de peste două săptămâni nu se mai ajunge la o înțelegere. La un moment dat s-a apelat și la medierea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, însă nu a fost suficient. S-a stabilit doar acordarea unui bonus lunar, însă celelalte solicitări nu au fost abordate. De altfel, Ministerul Energiei pare să își fi luat mâna de pe producătorul de energie electrică pe bază de cărbune, chiar în perioada în care sunt probleme cu vânzările de energie electrică și mai ales în perioada negocierii Contractului Colectiv de Muncă.

Liderii de sindicat chiar se bucurau anterior începerii negocierilor că, fiind an electoral, discuțiile vor fi rapide. Nu este însă așa și problemele s-au acutizat. Compania a ajuns să producă sub 300 de MW, echivalentul unui singur grup energetic și a închis pe rând blocurile energetice de la Ișalnița și de la Turceni. Complexul Energetic Oltenia a ajuns să vândă foarte puțină energie și nu mai are încasări care să îi asigure o oarecare stabilitate la jumătatea primăverii.

Citește și: Vase de toaletă, saltele vechi și anvelope uzate – adunate din pădurile din Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS