0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNatalitatea în Europa, cea mai scăzută din ultimul secol

Natalitatea în Europa, cea mai scăzută din ultimul secol

Natalitatea în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultima sută de ani, în unele țări. Problema demografică va avea grave consecințe în plan economic, pentru că, în câteva zeci de ani, nu va mai avea cine să muncească, informează TVR1.

În 2022, în Grecia s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultima sută de ani.

Guvernul are în vedere o serie de măsuri pentru a spori natalitatea: alocații în bani, stimulente financiare pentru familiile tinere și ieftinirea procedurilor de fertilizare in vitro.

În Spania, natalitatea este în continuă scădere. Dacă în 2010 se nășteau aproape o jumătate de milion de copii, acum numărul a scăzut la 300.000.

Femeile din Spania decid să devină mame la vârste din ce în ce mai înaintate, după 40 de ani. În cele mai multe familii există un singur copil, cel mult doi. Restul sunt excepții.

Nu la fel stă însă situația în cazul imigranților, unde nașterile au crescut cu 5% față de anul anterior. Populația Spaniei a crescut cu o jumătate de milion de persoane anul trecut, datorită imigrației.

În Franța, numărul nașterilor continuă să scadă la un nivel îngrijorător. Sunt cele mai puține nașteri din ultimii 60 de ani. În schimb, speranța de viață a reînceput să crească după pandemia Covid-19.

Italia, țara cea mai îmbătrânită din Europa

În Italia, natalitatea este în scădere pentru al 11-lea an consecutiv. Anul trecut, s-au înregistrat șase nașteri la mia de locuitori. În plus, Italia este țara cu cea mai îmbătrânită populație din Europa.

Vârsta medie depășește 48 de ani, cu patru ani mai mult decât se înregistrează în Europa. Numărul femeilor de vârstă fertilă este la jumătate față de cel al femeilor între 45 și 55 de ani.

Principalele motive pentru care italienii se tem să devină părinți sunt instabilitatea economică și nesiguranța locului de muncă.

Statisticile arată că, treptat, Italia dispare. Chiar și străinii rezidenți în Peninsulă fac tot mai puțini copii. Cea mai importantă minoritate, adică 21% dintre străini, o reprezintă cetățenii români, dar, în ultimii patru ani, numărul copiilor născuți de românce a scăzut de la 15.000 la 11.000.

Citeşte şi: Slovacia respinge noul sistem pentru migraţie al Uniunii Europene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS