Mai multe zile de ploi abundente au afectat sudul Chinei, declanșând inundații și amenințând să distrugă viața a zeci de milioane de oameni. Salvatorii se grăbesc să evacueze rezidenții prinși de creșterea apelor, potrivit CNN.
Provincia Guangdong, o putere economică care găzduiește 127 de milioane de locuitori, a suferit inundații pe scară largă care au forțat peste 110.000 de persoane să fie relocate.
Inundațiile au ucis cel puțin patru persoane în Guangdong, inclusiv un salvator, a informat luni agenția de știri de stat Xinhua. Cel puțin 10 persoane rămân date dispărute, a adăugat acesta.
Începând cu 16 aprilie, ploi torenţiale susţinute au lovit Delta Râului Pearl, inima producătoare a Chinei şi una dintre cele mai populate regiuni ale ţării. Patru staţii meteo din Guangdong au înregistrat precipitaţii record pentru luna aprilie.
Bazinul râului Pearl este supus inundațiilor anuale din aprilie până în septembrie, dar regiunea s-a confruntat cu furtuni mai intense și inundații severe în ultimii ani, deoarece oamenii de știință avertizează că criza climatică va amplifica vremea extremă, făcând-o mai mortală și mai frecventă.
„Judecând după situația de control al inundațiilor din ultimii ani, încălzirea climei și creșterea temperaturii s-au intensificat, iar ploile extrem de abundente au loc în fiecare an, ducând la ploi torenţiale și inundații”, a declarat Yin Zhijie, meteorologi șef al Ministerului Resurselor de Apă.
Ploi intense
Anul trecut, China s-a confruntat cu ploi „mai intense și mai extreme” în timpul sezonului inundațiilor decât în anii precedenți. 72 de stații meteorologice naționale au înregistrat precipitații zilnice record și 346 de stații au depășit recorduri lunare, potrivit Administrației Meteorologice din China.
De săptămâna trecută, cel puțin 44 de râuri din bazinul râului Pearl s-au umflat deasupra liniei de avertizare, amenințând să-și spargă malurile.
Pe râul Bei, care se varsă în râul Pearl, autoritățile au avertizat cu o inundație „o dată pe secol” estimată să ajungă la 5,8 metri peste limita de avertizare. Afluentul și-a spart deja malurile pe 8 aprilie, marcând cea mai devreme sosire a sezonului său anual de inundații de la începutul înregistrărilor în 1998.
Pagube însemnate
Filmări aeriene difuzate au arătat sate inundate de ape tulburi ale inundațiilor, cu doar acoperișuri și vârfuri vizibile în unele locuri.
În județul Guangning, orașul Zhaoqing, imagini împărtășite de locuitori arată apă maro noroioasă care țâșnește pe străzile satului și mătură mașinile. Și în orașul Qingyuan, imaginile de pe rețelele de socializare arată furtuni puternice și ploaia dobândind copaci și răsturnând motociclete.
Ploile puternice au declanșat, de asemenea, alunecări de teren în apropierea orașului Shaoguan din nordul muntos al provinciei, rănind șase persoane.
Autoritățile au ridicat duminică răspunsul de urgență pentru controlul inundațiilor pentru Delta râului Pearl la nivelul 2 – al doilea cel mai ridicat într-un sistem cu patru niveluri.
Multe orașe au suspendat școlile și sute de zboruri au fost anulate în metropolele Guangzhou și Shenzhen.
Peste 80 de case fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate, rezultând o pierdere economică directă de aproape 140 de milioane de yuani (20 de milioane de dolari).
Se preconizează că și alte ploi abundente vor lovi Guangdong în această săptămână, potrivit Biroului Meteorologic al provinciei.
Citește și: Cătălin Cîrstoiu s-a retras. Gabriela Firea și Sebastian Burduja, noii candidați la Primăria Capitalei