5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeu digital despre operele și viața sculptorului Constantin Brâncuși

Muzeu digital despre operele și viața sculptorului Constantin Brâncuși

Sculptorul Constantin Brâncuși va avea un muzeu digital. Acesta va fi realizat în cadrul Proiectului Teenart Museum, implementat de Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani.

Proiectul TEEN ART MUSEUM este o inițiativă ce aduce în prim-plan arta, oferind tinerilor oportunitatea de a-și exprima creativitatea și de a se implica activ în comunitate, prin crearea unui muzeu digital care are în prim plan viața și operele lui Constantin Brâncuși. Toate informațiile legate de viața și operele lui Constantin Brâncuși vor fi reunite într-un muzeu digital. Având în vedere faptul că proiectul este sprijinit și de autoritățile din Peștișani, o bună parte a muzeului digital va avea în vedere Casa Memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița, toate informațiile legate de Constantin Brâncuși și comuna sa natală, precum și pe Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, cel mai mare ansamblu sculptural în aer liber din România.

Casa Memorială de la Hobița

Casa Memorială „Constantin Brâncuși” este un muzeu județean care se află în localitatea sa natală, satul Hobița, din comuna Peștișani, județul Gorj. Este clasificată ca monument istoric, sub denumirea de Casa-Muzeu „Constantin Brâncuși”.

Din pridvor se intră în cele trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia e bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea și unde se adunau la masă toți ai casei.

Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod. Casa este compusă din două odăi (vatră, sobă) și o cămară (celar). Îmbinările bârnelor sunt ascunse sub undrelele (stenapi) decorate pe motivul „frânghiei” și al „dintelui de lup”. În torsadă sunt sculptați stâlpii prispei, fie pe toată înălțimea fie în două registre separate prin inele în zigzag. Ușa cămării reprezintă un tip tradițional, nu numai pentru sudul munților, dar și pentru sate transilvănene.

Este monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului. Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși. Este prezentat mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea. Casa Memorială este amplasată pe terenul unde s-a născut și a copilărit sculptorul, dar nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuși. Aceasta se află la circa 100 de metri mai jos de Casa Memorială.

Citește și: Viiturile au modificat calitatea apei în Baia de Fier

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS