Spital de stat cu programări online, rezultate venite pe e-mailul personal, acces la dosarul medical și alerte și notificări pentru pacienți. Pentru Oltenia, în acest moment, un astfel de tablou pare de domeniul fantasticului. Însă reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova spun că în viitorul nu foarte îndepărtat toate aceste lucruri ar trebui să devină realitate prin implementarea unui proiect de digitalizare, finanțat prin fonduri europene. Proiectul a fost aprobat și unitatea medicală așteaptă semnarea contractului pentru a demara investiția, care are o valoare de 1 milion de euro.
Rețeaua IT va fi modernizată
Proiectul vizează două direcții majore. Prima constă în îmbunătățirea infrastructurii IT, care să permită apoi dezvoltarea celorlalte componente și să aducă Spitalul Județean pe calea erei digitale. „Proiectul include digitalizarea secţiei ATI şi a laboratorului şi asigurarea părţii de reţea, pentru că nu putem face digitalizare fără infrastructură. Suntem constrânşi să o luăm cu începutul”, menționa în urmă cu câteva luni, pentru GdS, Mihaela Bărbulescu, angajată în cadrul Compartimentului pentru fonduri europene al SCJU Craiova.
După ce infrastructura IT va fi modernizată, în cadrul aceluiași proiect ar urma să fie îmbunătățite software-ul clinic și interoperabilitatea, prin implementarea unui sistem informațional si informatic nou pentru spital – HIS.
Bun venit în viitor?
Un astfel de sistem înseamnă, printre altele, înființarea unui portal medical, unde pacientul va putea avea acces la dosarul medical. O premieră pentru sistemul de sănătate public, cel puțin în zona noastră. Să vină era transparenței și în spitalele de stat? Căci, de voie, de nevoie, odată cu implementarea unui astfel de sistem, orice pacient va putea accesa rezultatele analizelor și ale investigațiilor medicale. Ba mai mult, va veni, în sfârșit, vremea programărilor online.
„Soluţia va permite urmărirea întregului parcurs al pacientului şi înregistrarea tuturor datelor acestuia, prin toate etapele intermediare parcurse de acesta în cadrul unităţii medicale şi necesare efectuării actului medical”, se arată în proiect.
Noul sistem informatic ar urma să ducă și la obținerea de date mult mai precise privind costul real pe pacient.
Odată cu noul, sistem, aplicația digitală va permite și salvarea electronică a fișelor de îngrijire.
Pacienții vor primi coduri unice pentru acces la datele medicale
Pacienții vor avea posibilitatea de accesare online și descărcare a buletinelor de analize medicale, pe baza unor coduri generate de către spital la momentul recoltării probelor biologice. La fel și în cazul studiilor radiologice și al buletinelor de interpretare radiologică. În plus, orice pacient își va putea crea cont de utilizator și își va putea accesa dosarul personal de sănătate, dosar care include toate serviciile medicale de care pacientul a beneficiat în cadrul spitalului.
Eficiență prin monitorizarea informatică a tuturor fluxurilor
Pe lângă viitoarea platformă pentru interacționarea cu pacienții și populația deservită, în cadrul soluțiilor achiziționate/implementate prin proiectul de digitalizare (modul inclus în sistemul informatic integrat), investiția de un milion de euro va permite și implementarea unei soluții mobile de verificare și decomisionare a medicamentelor, cu automatizarea fluxurilor logistice ale farmaciei. Noul sistem va duce, de fapt, la optimizarea tuturor fluxurilor din spital, pentru optimizarea resurselor umane, materiale și financiare, în contextul unui volum enorm de date stocate si procesate, care „fac aproape imposibilă optimizarea resurselor și gestionarea eficientă a acestora”, conform proiectului. Astfel, în cadrul SCJU va fi implementat un sistem de alertare și notificare a cadrelor de decizie pe baza unor factori predefiniți, precum stocuri de medicamente, date privind rezultatele analizelor, medicația expirată, servicii invalidate, confirmare infecții nosocomiale, comenzi, termene scadente etc.