Doua ordine ale Ministerului Sanatatii Publice, nr. 1029 si 1781/2006, cu aplicabilitate de la 1 februarie 2007, provoaca haos la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Vâlcea, care nu mai are voie sa foloseasca peste 90% din parcul auto.
Din cele 53 de ambulante existente la Vâlcea, 46 trebuie urgent casate deoarece sunt „nemedicalizate“. Restul de sapte ambulante sunt medicalizate, corespund standardelor impuse, insa si acestea, potrivit legii, ar trebui casate deoarece au o vechime mai mare de cinci ani si peste 400.000 km parcursi. „S-a cam pus carul inaintea boilor. Ni se impun standarde de calitate, dar nu ne doteaza corespunzator“, este de parere conducerea SJA. „Ministerul ne-a interzis sa mai mergem la solicitari cu ambulantele vechi care au pe ele doar un tub de oxigen si ne cer sa folosim doar ambulantele dotate. Insa sapte masini la un judet intreg… este ridicol! Numai in Râmnicu Vâlcea, intr-o singura zi, numarul solicitarilor este in jur de 150, fara a mai pune la socoteala urgentele trimise la Bucuresti sau Craiova care ne blocheaza o zi intreaga o ambulanta medicalizata. Ceea ce inseamna ca efectiv suntem obligati sa lucram doar cu sase sau chiar cinci ambulante“, a sustinut dr. Paul Podarelu, directorul medical al SJA.
Potrivit ordinului MS, ambulantele de tip A1, Dacia break, pot fi utilizate doar pentru transportul sanitar neasistat, nu si pentru urgente. „Adica putem sa le folosim doar pentru a transporta bolnavii care fac dializa, de acasa la spital si invers. Si in Vâlcea sunt peste o mie astfel de persoane, ceea ce inseamna ca putem folosi un sfert din parcul auto. Restul masinilor vor sta in garaj. Daca merge la un accident de masina, spre exemplu, serviciul respectiv nu va fi decontat de CAS. Nu este decontat serviciul, nu pot sa repar parcul auto. Este un cerc vicios. Practic ni se cere sa lasam bolnavii sa moara si sa nu mai raspundem la apelurile de urgenta venite pe 112“, a mai spus dr. Paul Podarelu.
La nivel national, licitatia pentru achizitionarea de ambulante medicalizate a fost suspendata. Conducerea SJA sustine ca nu are bani pentru a cumpara din surse proprii ambulante. O ambulanta dotata cu aparatura de ultima generatie costa peste trei miliarde de lei vechi.
Protestul, ultima solutie
„Sensibilizarea populatiei prin actiuni de protest este tot ceea ce ne-a mai ramas de facut“, au sustinut liderii de sindicat, care ieri, in jurul orei 12.00, au purtat banderole negre si timp de câteva minute au lasat sirenele sa sune. Ei spera ca având populatia de partea lor ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa revina asupra ordinelor emise. In cazul in care acest lucru nu se va intâmpla, sindicalistii ameninta cu greva generala.