5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Izvorul Tămăduirii - praznic inchinat Maicii Domnului

Astăzi este Izvorul Tămăduirii – praznic inchinat Maicii Domnului

Astăzi, 10 mai, creștinii ortodocși cinstesc o mare sărbătoare, anume Izvorul Tămăduirii.

În fiecare an, in prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, potrivit crestinortodox.ro. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Această zi este închinată și lui Hristos, pentru că El este Izvorul Tămăduirii. Maica Domnului, fiind foarte unită cu El, primește darul vindecării de boli și prin El devine și ea izvor al tămăduirii. Tot astăzi se face pomenire și de sfințirea bisericii numită „Izvorul dătător de viață” sau „Izvorul Tămăduirii” de la Constantinopol, ridicată în secolul al V-lea de împăratul Leon, reziditaă apoi de împăratul Justinian și de împărații Vasile Macedoneanul și Leon cel Înțelept.

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

În această zi de sărbătoare, preoții săvârșesc slujbe de sfinţire a apei, care poartă numele de „sfințirea mică”.

Credincioșii folosesc această apă sfințită pentru a stropi animalele din gospodărie și încăperile din casă, pentru îndepărtarea bolilor și a relelor.

Totodată, toate recoltele din câmp sunt stropite cu apă sfințită, astfel încât să fie protejate de grindină. De asemenea, bolnavii beau agheasmă dimineața, pe stomacul gol, spre a se înzdrăveni.

În unele zone ale ţării, pe 10 mai, de Izvorul Tămăduirii, se mai practică un anumit ritual. Mai mulți copii se strâng într-o parte a satului și își jură loialitate și prietenie, apoi fac schimb de obiecte sau alimente.

De Izvorul Tămăduirii, în prima vineri de după Paște, nu se spală, nu se calcă rufe, nu se coase și nu se fac alte treburi casnice.

Se mai spune că toate apele sunt sfințite în această zi, fiind mai zgomotoase și mai zbuciumate.

De aceea, bolnavii care se scaldă în această zi se însănătoșesc, iar fântâna săpată de Izvorul Tămăduirii nu va seca niciodată.

În această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.

De asemenea, se crede că de Izvorul Tămăduirii poți afla cât mai ai de trăit. Oamenii din mai multe zone ale țării pun o cană sub un nuc sau soc. Dacă găsesc pământ pe fundul cănii, atunci este semn că sfârşitul este aproape.

Citește și: Şofer de 75 de ani, ucis într-un accident produs în comuna Sadova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS