Vor fi probleme majore în economia județului Gorj, după dispariția celor 9.000 de locuri de muncă de acum.
Este opinia lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. Acesta este de părere că totul se va reflecta imediat în datele statistice cu privire la salariul mediu pe economie în județul Gorj. Astfel, de la un loc fruntaș în prezent, județul Gorj va ajunge pe ultimele locuri la nivel național.
La Complexul Energetic Oltenia (CEO) salariul mediu net este unul consistent care trece de o mie de euro și va crește și mai mult după includerea tuturor sporurilor în salariul de bază. Decizia includerii sporurilor în salariul de bază a fost luată ca o măsură de protecție, pentru ca salariile să nu fie afectate în cazul în care vor fi înregistrate pierderi.
„Suntem pe 16 la salariu mediu, vom ajunge pe 35 după ce dispar 9.000 de locuri de muncă. Este o situație de care toată lumea ar trebui să țină cont pentru că sunt indicatori economici care vorbesc despre situația salariilor în județ. Aceasta este realitatea. Nu vor mai exista salariile mari și foarte mari, să zicem bune de la Complexul Energetic Oltenia și nu vom mai fi în prima jumătate a clasamentului național la salariul mediu pe economie”, a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, organizație semnatară a Contractului Colectiv de Muncă.
Semnal de alarmă tras de un alt sindicalist din CEO
Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia trage un semnal de alarmă cu privire la situația personalului din compania energetică. Eduard Cătălin Berca, sindicalist la Unitatea Minieră de Cariere Jilț, este de părere că numărul de salariați se va reduce drastic până la finalul anului 2026. Conform liderului de sindicat, mii de mineri și energeticieni se vor pensiona sau chiar vor pleca de la Complexul Energetic Oltenia pentru a fi siguri că vor avea parte de un venit.
„Eu cred că 80% din numărul de salariați va pleca. Sunt lucruri clare că oamenii vor să fie siguri pe un venit. Sunt cei care vor îndeplini condițiile de pensionare, chiar dacă va apărea noua Lege a pensiilor. Apoi, în condițiile creșterii venitului de completare de la 2 la 4 ani, toată lumea va dori să plece din Complexul Energetic Oltenia. Sunt oameni care mai au între 1 și patru ani și din 2026 la fel. Având în vedere media de vârstă de peste 50 de ani de la CEO cam toată lumea se va încadra la plecare prin pensionare sau venit de completare. Toată lumea a ajuns la concluzia că nu mai este viitor la Complexul Energetic Oltenia”, a menționat Marius Cătălin Berca, sindicalist în cadrul Unității Miniere de Cariere de la Jilț.
Complexul Energetic Oltenia are de implementat un Plan de restructurare și decarbonare care prevede reducerea masivă a numărului de salariați. Astfel, la finalul anului 2026 vor fi jumătate din numărul actual de angajați, adică 4.500. De asemenea, până în 2030 vor mai rămâne în jur de 2000 de salariați. Adică, nu va mai exista nimic din ceea ce presupune CEO în momentul de față, adică unul din cei mai mari angajatori din Oltenia și din țară.
Citește și: Se montează deja indicatoarele rutiere pe Transalpina