2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJubileu cu protest: Noaptea Muzeelor, compromisă şi la Craiova

Jubileu cu protest: Noaptea Muzeelor, compromisă şi la Craiova

Evenimentul Noaptea Muzeelor din acest an este compromis şi la Craiova, la fel ca în multe oraşe din ţară, după ce sindicatele Muzeului de Artă şi ale Muzeului Olteniei au decis să nu participe la manifestările de tradiţie, ca formă de protest. Angajaţii muzeelor cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională şi echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural. În 2024 se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie Noaptea Muzeelor din România.

Muzeul Olteniei nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Olteniei a anunţat că nu va participa la ediţia jubiliară a evenimentului Noaptea Muzeelor. Decizia afectează toate secţiile – Secţia de Ştiinţele Naturii, Secţia de Istorie şi Secţia de Etnografie (Casa Băniei), dar şi Casa Memorială Amza Pellea din Băileşti şi culele olteneşti intrate recent în circuitul turistic.

„Muzeul Olteniei nu va participa la evenimentul european Noaptea Muzeelor 2024. Urmare a adreselor 843/13.05.2024 şi 866/14.05.2024, înaintate de cele două sindicate din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, prin care personalul instituţiei a decis că nu va efectua ore suplimentare în data de 18.05.2024, anunţăm că Muzeul Olteniei nu va organiza evenimentul Noaptea Muzeelor , ediţia 2024. În data de 18.05.2024, Muzeul Olteniei Cula Cernăteștilor – Muzeul Olteniei Cula Izvoranu Geblescu – Brabova Dolj – Muzeul Olteniei Casa Memorială Amza Pellea pot fi vizitate conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:15)”, au comunicat reprezentanţii instituţiei.

Şi Muzeul de Artă se alătură protestului

Şi angajaţii Muzeului de Artă se alătură grevei: „Urmare a adresei nr. 611, din 13.05.2024, înaintată de membrii de sindicat din cadrul Muzeului de Artă Craiova, prin care suntem înștințați că nu vor efectua ore suplimentare în data de 18.05.2024, anunțăm că suntem în imposibilitate de a organiza evenimentul Noaptea Muzeelor, Ediția 2024. În data de 18.05.2024, Muzeul de Artă Craiova poate fi vizitat conform programului obișnuit de vizitare, între orele 10:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).”

Muzeul Exilului face notă discordantă

În schimb, reprezentanţii Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc au anunțat că porţile vor fi deschise până la miezul nopţii pentru publicul craiovean.

„Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la cel mai important eveniment muzeal al anului, Noaptea Muzeelor. Toți cei care doresc să viziteze Muzeul Cărții și Exilului Românesc sunt așteptați până la miezul nopții cu tururi ghidate, spectacole de teatru, expoziții inedite ce conțin documente, fotografii, obiecte de artă din cele peste 43 de colecții deținute”, au precizat aceştia într-un mesaj pe Facebook.
Programul de vizitare va fi între orele 09.00-00.00.

Muzeul Cărții și Exilului Românesc este partener al Festivalului Internaţional Shakespeare, iar în ziua de 18 mai 2024, în intervalul 21.00-23.30, va găzdui spectacolul UNATC „A douăsprezecea noapte”, organizat în cadrul Festivalului.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor îşi exprimă respectul faţă de decizia muzeografilor de a protesta

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România, se arată într-un comunicat al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
Instituţii importante au decis să fie solidare în această iniţiativă. De exemplu, în București nu vor fi deschise, între altele, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, cel de Artă, precum și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Noaptea Muzeelor se bazează pe participarea voluntară a personalului din muzee

„Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ.

Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul colegilor din domeniu este cu atât mai legitim. Ştim că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi şi sperăm cu toţii în adoptarea rapidă a unor măsuri de corecţie juste şi necesare”, a mai transmis Comisia.

CITEŞTE ŞI: Craiova devine capitala mondială a teatrului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS