7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHipertensiunea arteriala, o boala cu care se poate trai

Hipertensiunea arteriala, o boala cu care se poate trai

Cu hipertensiunea arteriala nu este de glumit. Statisticile arata ca doua milioane de români sufera de aceasta boala. Daca este tratata corespunzator, cu ea se poate trai chiar si zeci de ani.


Medicii specialisti sustin ca hipertensiunea arteriala (HTA) ca boala de sine statatoare este o afectiune perfida, care evolueaza tacut, fara simptome, ducând la complicatii foarte grave.


Cele mai frecvente si de temut complicatii sunt edemul pulmonar, disectia de aorta si accidentele vascular-cerebrale (hemoragice sau ischemice). HTA poate, de asemenea, sa apara si ca manifestare secundara in alte afectiuni (tumori ale glandelor suprarenale, boli cronice renale, sarcina la femei sau excesul de pilule anticonceptionale), dar nu poate duce la infarct miocardic.


Controlul


Daca aveti dureri de cap, va cuprinde ameteala, va curge sânge din nas si transpirati abundent in timpul noptii este posibil sa suferiti de hipertensiune arteriala. Daca aveti in casa un tensiometru este bine sa va luati tensiunea, iar daca nu, va trebui sa mergeti pentru aceasta la medicul de familie. O singura masuratoare poate sa nu va arate mare lucru, daca aveti o tensiune oscilanta, si atunci este bine sa repetati masurarea pe parcursul zilei. Daca tensiunea arteriala a sângelui depaseste 140/90 mmHg este clar, aveti HTA.


Chiar si fara simptomele descrise mai sus este recomandat sa va prezentati la controlul periodic. „Tensiunea mare se suporta foarte bine. Se cunosc cazuri de persoane cu reputatie de oameni cu sanatate de fier care au ajuns la medicul de familie cu complicatii grave ale unei hipertensiuni arteriale de care sufereau probabil de mai multi ani. De aceea este obligatoriu ca o data pe an macar fiecare dintre noi sa se prezinte la o consultatie, la medicul de familie“, a spus dr. Cristina Geormaneanu, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD Craiova.


Tratamentul


Dupa stabilirea diagnosticului de catre medicul de familie, trebuie sa mergeti apoi cu un bilet de trimitere la un medic specialist cardiolog care, in urma unor serii de investigatii, va confirma diagnosticul si va stabili o conduita terapeutica pe care va trebui sa o urmati toata viata. „Hipertensiunea arteriala este o boala cronica. Nu se poate vindeca, dar se poate ameliora, daca este tratata corespunzator; cu ea se poate trai fara probleme ani de zile“, a precizat Cristina Geormaneanu.


Tratamentul HTA presupune administrarea unor medicamente hipotensive care vor fi administrate la recomandarea medicului specialist. Medicamentele se pot procura in regim compensat din orice farmacie care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.


Pe lânga tratamentul medicamentos, hipertensivul va trebui sa renunte la sedentarism si sa adopte o viata activa si un regim alimentar hipocaloric. Cu alte cuvinte, va trebui sa faceti mai multa miscare (nu pâna la epuizare) si sa eliminati din dieta o serie de alimente nesanatoase cum ar fi untul, margarina, carnea grasa, brânza, prajelile si dulciurile (prajituri, bomboane etc.). Foarte important este sa eliminati sarea din alimentatie si sa renuntati la tutun si alcool.


Alimente indicate


Persoanele cu hipertensiune pot consuma carne de pui sau curcan pregatita la cuptor, gratar sau fiarta, peste, muschi de vita fara grasime, lapte degresat, brânzeturi nesarate. Din alimentatie nu trebuiesa lipseasca alimentele bogate in fibre cum sunt cerealele, fructele si legumele, proaspete, congelate sau uscate.


Stiati ca…


Mai multe studii efectuate de cercetatori americani au aratat ca o persoana supraponderala care are corpul in forma de para are sanse mai mici de a dezvolta o hipertensiune arteriala decât una cu corp in forma de mar?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS