6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCale lungă de la proiect la realitate. Ce vrea să schimbe Termo Urban prin modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului termic cu bani europeni

Cale lungă de la proiect la realitate. Ce vrea să schimbe Termo Urban prin modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului termic cu bani europeni

După ce şi-a dat seama că administrează o reţea de distribuţie a agentului termic secundar mult învechită, Termo Urban şi-a propus să treacă la modernizare. Furnizorul de căldură al oraşului a înţeles că administrază o reţea uzată, cu o vechime de peste 30 şi chiar de peste 50 de ani, deşi durata de explaotare este între16 şi 24 de ani. Drept urmare, Termo Urban a depus, în luna februarie, documentația pentru a aplica la apelul de proiecte „Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice către consumatorii finali din Municipiul Craiova – Faza I.” Recent, pe 15.05.2024, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului, pe care îl va avea acest proiect.

După ce tot a cârpit reţelele de termoficare ani la rând, Termo Craiova intenţionează, într-o primă fază, să reabiliteze reţelele termice aferente unui număr de 76 de puncte termice. Între acestea se numără PT1Sărari, PT2,5 Brazda lui Novac, PT 11, 14 Calea Bucureşti, PT 1,2 Lăpuş Argeş, PT1,4 george Enescu, PT1 şi 2 Nicolae Titulescu. Valoarea totală a investiţiei, cu TVA se ridică la 1.277.974.754 de lei, adică 257.443.394 de euro. Lungimea totală a rețelelor reabilitate va fi de 119,393 km.

Traseul este format din patru conducte. Două sunt pentru transport energie termică pentru încălzire, una pentru transport apă caldă pentru consum menajer la consumatori și una pentru recirculare apă caldă pentru consum menajer. Actualele rețelele termice au o vechime de peste 30 ani și chiar de peste 50 de ani. Durata lor normală de exploatare fiind între 16 și 24 ani în condițiile în care s-au executat. Din această cauză, nu se se asigura temperatura optimă, adică minim 45C. În plus , reţeaua este lipsită de conductelor de recirculare a apei calde de consum. Pierderile de energie termic, sunt la acest moment peste pragul de pierderi admis, respectiv circa 27% faţă de 15 % admis.

Punct termic
Punct termic

Reabilitarea rețelelor de transport agent termic -Contorizarea consumului de căldură şi apă caldă

Prin acelaşi proiect, operatorul intenţioneză să contorizeze atât căldura, cât şi sonsumul de apă caldă. Prin urmare, pe conductele de branşament ar urma să fie instalate contoare de energie termica cu citire de la distanță sau în sistem radio la toate scările de bloc.

Contoarele vor fi amplasate pe conductele de branșament și vor fi prevăzute atât pentru măsurarea și înregistrarea cantității de energie termică furnizată, cât și pentru măsurarea și înregistrarea cantității de apă caldă pentru consum menajer.

Contoarele vor fi echipate cu toate accesoriile necesare pentru o măsurare corectă a debitelor și pentru transmisia datelor la distanță. Citirea consumurilor va fi transmisă direct în punctele termice, fără a necesita un angajat care să facă citirea fiecărui contoar.
Totodată, se vor instala conducte de recirculare apă caldă menajeră. Astfel energia termică consumată pentru producerea acesteia nu se va mai risipi și nu se vor mai arunca la canal cantități mari de apa până ce apa calda ajunge la robinetele craiovenilor la temperatura la carepoate fi folosită. În proiect se vorbeşte chiar de scoaterea rețelele în afara subsolurilor blocurilor, dacă este posibil.

Reabilitarea rețelelor de transport agent termic -Echilibrare hidraulică

Dacă proprietarilor li se impunea ca la ieşirea din sistemul centralizat să facă o echilibrare hidraulică a instalaţiei blocului, Termo a înţeles că trebuie să echilibreze hidarulic propria reţea. Prin urmare, prin acest proiect Termo Urban prevede montarea unor robinete de presiune diferenţială pe reţeaua de distribuţie, astfel încât să fie realizată echilibrarea hidraulică. Pe lângă măsurile prevăzute, în proiect sunt şi câteva recomandări pentru craioveni. În speţă, fiecare apartament pentru care se furnizează energie termică pentru încălzire dintr-unul din cele 76 puncte termice trebuie să-și contorize consumul de energie cu robinete cu cap termostatic și repartitoare de costuri pentru fiecare radiator. În al doilea rând, blocurile deservite de punctele termice să fie reabilitate termic.
Durata totală de realizare a investiției este de 30 de luni, timp de 5 ani. Lucrările de execuție se vor realiza numai în perioada caldă a anului când nu se furnizează energie termică pentru încălzire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS