5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaO nouă terapie pentru astm, rezultate promiţătoare în testele preclinice

O nouă terapie pentru astm, rezultate promiţătoare în testele preclinice

O echipă de oameni de știință chinezi a dezvoltat o terapie promițătoare folosind celule imune modificate genetic, care a demonstrat că induce o remisie de lungă durată a astmului în testele preclinice, în urma unei singure injecții.

Astmul este cea mai răspândită boală respiratorie

Astmul, cea mai răspândită boală respiratorie, afectează aproximativ 300 de milioane de persoane și provoacă aproape 500.000 de decese anual, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Inovatorii din domeniul farmaceutic avansează în dezvoltarea unei terapii cu acțiune prelungită, concepută pentru a oferi pacienților o ameliorare durabilă a simptomelor printr-o singură administrare de medicamente.
Studiul publicat luni în revista Nature Immunology a raportat rezultatul încurajator al unui experiment pe animale, în care o singură perfuzie de celule imune modificate genetic la șoareci a dus la reprimarea susținută a inflamației pulmonare și la ameliorarea simptomelor astmatice, fără niciun regim de condiționare.

Eozinofilele, ţintite pentru a fi eradicate

Pacienților supuși unui transplant de celule li se administrează de obicei înainte de infuzia propriu-zisă un tratament de condiționare, care poate fi chimioterapie, radioterapie, terapie cu anticorpi monoclonali, sau alte tratamente care pregătesc organismul pentru transplantul de celule modificate genetic.
Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua au modificat celulele T cu receptor de antigen chimeric (CAR-T) pentru a ținti și eradica eozinofilele, un tip de globule albe care joacă un rol important la pacienții cu astm.

Terapia CAR-T, deja utilizată în tratamentul cancerului

Terapia CAR-T a fost deja utilizată în tratamentul cancerului.
Aceasta presupune recoltarea de celule imunitare, numite celule T, din sângele unui pacient care sunt apoi modificate genetic în laborator pentru a produce pe suprafața lor structuri speciale numite receptori antigenici chimeri (CAR).
Celulele T modificate sunt apoi reinfuzate pacientului, unde noii receptori ai celulelor le permit să recunoască și să se agațe de celulele canceroase pentru a le neutraliza.

În noul studiu, celulele modificate au demonstrat o funcționalitate susținută timp de cel puțin un an și au indicat că pot, de asemenea, să prevină inflamația căilor respiratorii. Datele recentului studiu sugerează că s-ar putea obține o remisie pe termen lung și în cazul astmului cu o singură doză de celule CAR T cu durată de viață lungă, însă această potențială terapie necesită în continuare studii clinice suplimentare pentru a-i testa siguranța și eficacitatea la pacienții umani, au declarat cercetătorii.

CITEŞTE ŞI: A fost raportat primul caz din lume de vindecare a diabetului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS