-1.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajBijuteriile Coroanei Britanice - informații despre aceste piese impresionante

Bijuteriile Coroanei Britanice – informații despre aceste piese impresionante

Coroanele regale reprezintă doar o mică parte din colecția de metale și pietre prețioase care constituie Bijuteriile Coroanei Britanice.

Unele piese pot fi observate în cadrul unor procesiuni realizate de membrii familiei regale, altele sunt expuse în regim permanent sau ocazional. Cele mai multe sunt păstrate chiar în Turnul Londrei, deci în inima capitalei Regatului Unit.

Peste 100 de obiecte impresionante fac parte din colecția cunoscută drept Bijuteriile Coroanei Britanice. Valoarea materialelor nu este însă totul, mult mai mare este valoarea istorică, ceea ce face ca aceste bijuterii să fie chiar neprețuite. Printre cele mai cunoscute și mai apreciate sunt coroana imperială, sceptrul regal și globul regal. Acestea au fost folosite de exemplu la ceremonia solemnă a înmormântării reginei Elisabeta a II-a, în septembrie 2022. Cele mai reprezentative obiecte au putut fi observate și la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea.

Sceptrul și globul din colecția regală britanică datează din secolele trecute. Reprezentând puterea guvernării, sceptrul a fost utilizat la fiecare încoronare a regilor și reginelor, încă din anul 1661. La momentul respectiv, a fost realizat pentru numirea regelui Carol al II-lea al Marii Britanii.

George al V-lea, bunicul reginei Elisabeta a II-a, a modificat sceptrul în anul 1910, astfel încât să fie inclus spectaculosul diamant Cullinan I, de 530,2 carate. Acest diamant fabulos – cel mai mare diamant alb din lume – a fost descoperit în Africa de Sud în anul 1905. Piatra prețioasă, ajunsă în posesia Casei Regale, a fost tăiată în bucăți. Cullinan II, de 317 carate, al doilea diamant ca dimensiune provenit din piatra originală, ornează acum Coroana imperială. Globul regal, care simbolizează puterea monarhului primită de la Divinitate, a fost realizat de asemenea în anul 1661.

Bijuterii neprețuite, amenințate în Al Doilea Război Mondial

Când Londra a fost supusă bombardamentelor germane în Cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a considerat că perspectiva unei invazii naziste reprezintă o amenințare reală. Astfel, regele George al VI-lea a ordonat ca simbolurile naționale să fie mutate din Londra, pentru a fi ținute în siguranță. S-a decis ca bijuteriile să fie ascunse într-o boltă secretă din Castelul Windsor, accesibilă printr-o trapă existentă în podeaua unui coridor subteran. După ce războiul s-a terminat, Bijuteriile Coroanei au revenit în Turnul Londrei.

În cadrul unei conversații cu regina Elisabeta a II-a, istoricul Alastair Bruce a aflat că bijuteriile nu sunt tocmai confortabil de purtat. De exemplu, este foarte dificil să citești discursul pregătit pentru o ceremonie atunci când porți coroana.

Regalitatea i-a fascinat mereu pe oameni și este asociată invariabil cu puterea deplină, exprimată și prin opulență. Coroana, simbolul suprem al monarhiei, este prezent astăzi în numeroase jocuri video cu tentă istorică, deși în cele mai multe cazuri vorbim exclusiv de elemente de fantezie. Coroanele constituie exprimarea valorilor în jocuri precum Clash Royale de la Supercell sau Crown Wars: The Black Prince de la Artefacts Studio, dar și în jocuri online de cazino precum atât de popularele sloturi video Shining Crown de la EGT Digital și Extra Crown de la Amusnet.

Incidente cu sceptrul și coroana

În cadrul unei deschideri a Parlamentului, în secolul al XIX-lea, Ducele de Argyll purta coroana imperială pe o pernă, pentru a-i fi adusă Reginei Victoria. Coroana a alunecat însă, căzând zgomotos și zdrobindu-se, ceea ce a necesitat ulterior unele reparații. Un incident asemănător a fost consemnat în timpul banchetului de încoronare al lui Iacob al II-lea din 1685. Atunci, sceptrul a căzut de pe o masă, iar unele bijuterii s-au desprins.

Coroana imperială a fost creată în anul 1937 pentru regele George al VI-lea, fiind o copie a celei avute de Regina Victoria. Au fost refolosite bijuteriile din Coroana Statului George I. Demn de subliniat este că este obișnuit ca o coroană să fie modificată pentru a fi adaptată diferitelor forme ale capului ale diferiților monarhi.

Coroana britanică este realizată din aur, argint și platină și conține aproape 3000 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și 4 rubine. Pe lângă diamantul Cullinan II, coroana include Rubinul Prințului Negru (170 de carate) și perle în formă de pară care au fost purtate de regina Elisabeta I sub formă de cercei.

Sursa foto canva.com

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS