1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVâlcea: Turneul SoNoRo Conac revine după 12 ani la Conacul Otetelișanu de la Benești

Vâlcea: Turneul SoNoRo Conac revine după 12 ani la Conacul Otetelișanu de la Benești

Turneul SoNoRo Conac revine după 12 ani la Conacul Otetelișanu de la Benești, județul Vâlcea, joi, 13 iunie.

Conacul, inclus în primul an de existență al acestui proiect, atrage atenția asupra patrimoniului arhitectural din România.

Joi, de la ora 19:00, publicul este invitat să audieze lucrări semnate de:

  • Edward Elgar,
  • Rebecca Clarke,
  • Ernest Chausson,
  • Frank Bridge,
  • Gabriel Fauré,
  • Fritz Kreisler,
  • Maurice Ravel și Jules Massenet.

Interpretează muzicienii Alissa Margulis (vioară) Răzvan Popovici (violă) și Tim Park (violoncel). Ediția a XII-a este intitulată „L’heure bleue” – un titlu care se referă la intervalul temporal de la finalul zilei, ideal pentru stările de reverie care se creează în spațiile de concert, favorizate și de muzica de cameră, prin caracterul său intim.

Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu

Proiectul SoNoRo Conac a pus pe harta culturală a României peste 120 de clădiri a căror istorie merită să fie cunoscută. Prin intermediul concertelor, aceste clădiri au ajuns în atenția autorităților și localnicilor, au fost consolidate și redate comunităților, apoi au intrat și în circuitul turistic.

Alissa Margulis

Născută în Germania, într-o familie de muzicieni ruși, violonista Alissa Margulis a studiat la Köln, Bruxelles și Viena. Prima ei apariție publică a avut loc la doar șapte ani, alături de soliștii Orchestrei Simfonice din Budapesta. De atunci, a cântat alături de numeroase orchestre precum Camerata Switzerland, Kremerata Baltica, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestrele Südwestrundfunk, Norddeutscher Rundfunk și Westdeutscher Rundfunk sau Orchestra Națională din Lorraine.

Alissa Margulis este o interpretă entuziastă de muzică de cameră, iar printre partenerii ei de scenă se numără Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Steckel, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Lilya Zilberstein, Paul Badura-Skoda și Polina Leschenko.

Printre festivalurile la care a participat până în prezent se numără Festivalul de Muzică de Cameră din Ierusalim, Wiener Festwochen, Lockenhaus, Festivalul Menuhin din Gstaad, Davos, Tours, Schleswig-Holstein, Verbier sau Maggio Musicale Fiorentino. Din 2005 și până în prezent, Martha Argerich a invitat-o să cânte în fiecare an la Festivalul său Progetto din Lugano.

Răzvan Popovici

Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Kamerata Kronstadt ș.a. A colaborat cu Juliane Banse, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima ș.a.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Kobe Music Festival ș.a.. Printre sălile în care a susținut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Tim Park

Violoncelistul Tim Park a fost lăudat pentru performanțele sale energice, precum și pentru sunetul expresiv și frumos. Tim se bucură de o carieră multifațetată, iar reușitele sale ca solist de concert, muzician de orchestră și de cameră l-au adus în săli de concert și pe scene din peste 20 de țări. Tim a cântat cu Orchestra de Cameră din New York, Orchestra Simfonică din Detroit, Orchestra de Cameră din Palo Alto, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Tel-Aviv Camerata, Orchestra Filarmonicii Naționale din Armenia, Orchestra Simfonică Națională a Venezuelei și Orchestra Filarmonică Asia, pentru a aminti doar câteva. În 2013, a primit Marele Premiu al Fundației S&R din Washington. Născut din părinți coreeni, Tim Park a început să studieze muzica la vârsta de 8 ani. La 11 ani a fost admis la Școala de Muzică Juilliard din New York.

În timpul studiilor, a câștigat primele premii la concursuri naționale și internaționale, ceea ce a contribuit la debutul său concertistic cu Juilliard Pre-College Orchestra la vârsta de 13 ani și la debutul în recital la New York, un an mai târziu. Ulterior, a urmat studii de medicină și de muzică la Universitatea Yale. La invitația violoncelistului David Geringas, Tim s-a mutat în Germania, unde și-a finalizat studiile la Musikhochschule Lübeck și la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin. Ca muzician de cameră pasionat, Tim a colaborat cu unii dintre cei mai importanți artiști din prezent la festivaluri de muzică din întreaga lume. Cântă pe un violoncel realizat de Gennaro Gagliano din Napoli, construit în 1740.

Despre Conacul Otetelișanu de la Benești

Satul Beneşti este menţionat pentru prima dată în două documente care datează din 16 aprilie 1613. Alte acte dezvăluie realităţi anterioare acestei date, precum și faptul că Otetelişenii stăpâneau moșii în acest sat încă înainte de 1600. Conacul a fost construit la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Structura sa este de culă, cu elemente brâncovenești.

Conacul de la Benești a fost construit de boierii Otetelișeni, o familie de mari patrioți, filantropi și iubitori de cultură națională. Printre aceștia, Ilie Otetelișanu (care, în 1720, a ctitorit biserica Sfântul Ilie din Craiova), îi îndatora pe moștenitorii săi „să îmbrace săracii, să scoată datornicii din temniţă, să hrănească bolnavii”. Iancu Otetelişanu, care a primit, în 1845, direcţia Teatrului Naţional, a încurajat realizarea unui reportoriu original în limba română, susţinând trupa întemeiată de Costache Caragiale.

În acest conac au locuit frații Iordache și Grigore Otetelișanu, mari iubitori de carte, care, în 1n835, au înfiinţat împreună, cu cheltuiala lor, prima şcoala de învăţături începătoare în satul Beneşti. În același an, cei doi au ridicat, cu fonduri ale Epitropiei bisericii Sfântu Ilie, o şcoală primară de fete, un pensionat după modelul apusean, prima şcoală de acest gen înfiinţată în Craiova.

Aici s-a născut Petrache Poenaru

La 10 ianuarie 1799, în această casă s-a născut Petrache Poenaru, pedagog, învățător, inginer și matematician român, membru al Academiei Române și inventator al tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827. Alături de Tudor Vladimirescu, pe care l-a însoțit în toată Campania sa, Petrache Poenaru a creat, după model francez, actualul Drapel al României și inițiat și a tipărit primul ziar românesc, care se numea „Foaie de Propagandă”.

Pe la Conacul Otetelișanu a trecut și Tudor Vladimirescu, cu doar câteva săptămâni înainte de a fi arestat și ucis de Eterie, în mai 1821.

Lângă conac se află o bisericuță, ctitorită de vornicul Barbu Otetelişanu, în anul 1746. A fost gândită ca biserică de curte, paradis al curţii boiereşti, unde boierul urmărea slujba. Lăcașul, care avea și funcție de necropolă a stăpânului curţii şi a familiei sale, funcţionează şi astăzi ca biserică a satului.

Nu se știe cine a proiectat acest conac, dar din monografiile realizate de istorici, acesta a fost restaurat de arhitectul Iancu Atănăsescu. Familia Otetelişanu a locuit în conac până la naţionalizare, după care, în perioada comunistă, a devenit muzeu. (Informații preluate de pe site-ul conacul.ro.)

Accesul la concert este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Citește și: (VIDEO) Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS