1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitii cu adrenalina

Investitii cu adrenalina

Daca doriti sa va investiti economiile si cautati o alternativa la depozitele bancare, aveti la dispozitie bonurile de trezorerie, obligatiunile si actiunile sau fondurile deschise de investitii, fiecare comportând un grad de risc diferit, insa si un profit proportional cu acesta.


Cei care doresc sa faca investitii cu risc scazut pot alege una din alternativele oferite de sistemul bancar la depozitele cu dobânda. Bonurile de trezorerie sau de tezaur sunt emise de autoritati monetare, sunt garantate de stat, iar o emisiune de astfel de bonuri este modalitatea prin care se atrag fonduri pe termen scurt. Datorita faptului ca sunt garantate de stat aceste bonuri de trezorerie sunt considerate o investitie fara risc.


Alta modalitate de a va plasa banii sunt obligatiunile. Emiterea de obligatiuni de catre o unitate financiara sau o firma este modalitatea de a atrage de pe piata resursele de capital. Sunt garantate de unitatea emitenta si au o scadenta indelungata, intre cinci si 20 de ani, si este modalitatea prin care va puteti investi economiile cu un grad de risc scazut. Practic este un imprumut pe termen lung pe care unitatea emitenta il face in momentul in care are nevoie de lichiditati.


Daca alegeti sa cumparati obligatiuni, sistemul functioneaza in felul urmator: unitatea emitenta va plateste anual dobânda aferenta obligatiunilor pe care le-ati cumparat, dobânda care este fixa, iar la scadenta urmeaza sa le rascumpere de la proprietari. Obligatiunile se pot tranzactiona pe o piata secundara printr-un broker, insa nu la valoarea lor nominala, ci se calculeaza in functie de perioada pâna la scadenta.


Actiunile sunt alta alternativa si o modalitate de a face plasamente financiare, insa comporta un grad mai mare de risc decât obligatiunile. In cazul acesta insa, o actiune pe care o detineti la o firma emitenta va da dreptul la dividende in cazul in care politica firmei este sa plateasca dividende catre actionari si nu reinvestirea profitului.


Ce inseamna fondul deschis de investitii


O varianta mai buna decât obligatiunile, actiunile sau bonurile de trezorerie o reprezinta fondurile deschise de investitii. In general, acestea sunt modalitatea prin care bancile incearca sa atraga fondurile de pe piata. Fondurile sunt facute de diverse institutii financiare si presupun administrarea de catre mai multi specialisti, si nu un singur broker, ca in cazul actiunilor sau tranzactionarii obligatiunilor pe piata secundara.


Un fond deschis de investitii este un organism care colecteaza bani de la investitori si ii investeste in diverse tipuri de instrumente financiare, precum actiuni, obligatiuni, depozite sau alte instrumente financiare, in conformitate cu politica de investitii si obiectivele declarate ale fondului.


La sfârsitul anului 2005, valoarea investitiilor in fonduri deschise de investitii in tarile zonei EURO reprezenta aproximativ 45% din PIB, in timp ce in România a atins 0,2% din PIB.


Oferta fondurilor de investitii acopera gradul de risc pe care sunteti dispusi sa vi-l asumati ca investitori. Astfel ca exista un tip de fond de investitii conservator, cu un grad de risc mai mic, axat pe investitii in obligatiuni intr-o proportie de circa 70%. Probabilitatea de a pierde banii investiti este mai mica, insa rata de crestere este si ea mai mica. Al doilea tip este fondul de investitii cu grad de risc mai ridicat, axat pe investitii in actiuni.


Luând in considerare perioada iunie 2006 – februarie 2007, rata de crestere a unui fond de investitii cu risc mic a fost de 12,088%, in timp ce un fond axat pe investitii in actiuni a avut o rata de crestere de 20,376%. O echivalare estimativa pe intreg anul inseamna o crestere de aproximativ 30%. Scazând impozitul, inseamna un profit pentru investitori de circa 25%, superior unei dobânzi la depozitul bancar, unde câstigurile rar depasesc 8% din suma depusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS