6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeul Național „Constantin Brâncuși” va fi reabilitat cu fonduri europene

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” va fi reabilitat cu fonduri europene

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu va beneficia de un program de reabilitare cu fonduri europene.

Instituția a fost inclusă de către Ministerul Culturii pe o listă cu alte 10 edificii din patrimoniul național pentru care vor fi alocate fondurile necesare. Este de precizat că e nevoie de o restaurare amplă a imobilului care găzduiește Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Au fost făcute demersuri pentru restaurare, însă din 2020 totul s-a blocat în așteptarea unei finanțări. Cel mai probabil, lipsa fondurilor a făcut ca să nu mai fie alocată finanțarea și pentru reabilitarea clădirii de patrimoniu care găzduiește Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Este vorba de Casa „Barbu Gănescu”, din centrul orașului Târgu Jiu.

Clădirea a fost preluată de la Consiliul Județean Gorj de către Ministerul Culturii. Casa a fost construită în 1790 și refăcută în 1929. A mai beneficiat de o modernizare în 2004, când a fost montată gresie la subsol și pereții originali au fost acoperiți cu rigips pentru a masca țevi și instalații electrice. La subsol sunt probleme cu umezeala și este nevoie urgentă de intervenții autorizate ale unui constructor. Conducerea instituției a solicitat după cutremurele de la începutul anului o expertizare seismică a clădirii, însă nicio autoritate a statului nu s-a prezentat să facă o evaluare măcar sumară, după cum a precizat Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Acolo a locuit Constantin Brâncuși

În Casa „Barbu Gănescu” a locuit Constantin Brâncuși în perioada 1937 – 1938 când a fost realizat Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Este o construcție în stil neoromânesc care are la origine nucleul unei locuințe ridicate în 1790. Numele provine de la slugerul Barbu Gănescu, proprietarul ei la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Potrivit datelor de pe site-ul muzeului, Barbu B. Gănescu a făcut parte din Divanul Ad-hoc al Țării Românești în anul 1857, ca deputat al orașului Târgu Jiu. În 1906 casa aparținea lui Ion Bărbulescu, unul dintre cunoscuții proprietari de imobile din oraș, ales în mai multe rânduri să reprezinte locuitorii orașului în Consiliul Local al comunei urbane Târgu Jiu. La 7 iulie 1925, casa a fost cumpărată de Constantin Bălănescu, director la Băncii Comerciale Craiova – Agenția Târgu Jiu, consilier orășenesc, și din 1914 de mai multe ori primar al orașului și senator. Între 1931 – 1933, Bălănescu va reface clădirea și o va transforma radical pe baza unui proiect semnat de arhitectul Iulius Doppelreiter.

Decorațiunile interioare sunt realizate de pictorul Iosif Keber. În 1950, prin Decretul nr. 92, casa și terenul au fost naționalizate și trecute în proprietatea statului, iar mare parte din din perioada curpinsă între anii 1950 și 1989 imobilul a fost sediul Casei de oaspeți a PCR. După 1989, nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu a revendicat clădirea pe care ulterior a vândut-o Consiliului Județean Gorj. A funcționat în mare parte drept casă de oaspeți pentru județ. De la Consiliul Județean Gorj a fost preluată nu cu mult timp în urmă de Ministerul Culturii pentru a deveni sediu al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.

Citește și: Gorj: Jandarmii montani au salvat un șofer care a rămas cu mașina într-un șanț pe Valea Sohodolului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS