6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCota de cărbune pentru angajații CEO, blocată

Cota de cărbune pentru angajații CEO, blocată

O nouă ședință a Comisie Mixte sindicate-administrație este programată miercuri la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru acordarea cotei de cărbune. Compania energetică asigură an de an 10 tone de cărbune la un preț preferențial angajaților care depun cereri. Peste jumătate dintre angajați au depus anul trecut solicitări scrise. Fiecare salariat a primit o cantitate de 10 tone de lignit.

Acesta trebuie să fie utilizat numai pentru încălzirea în perioada de iarnă și nu trebuie să fie vândut. În acest sens, angajații sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere că nu vor valorifica lignitul primit de la Complexul Energetic Oltenia sub prețul pieței.

În momentul de față, administrația companiei energetice face demersuri pentru a stabili prețul la care cărbunele va fi oferit minerilor și energeticienilor, precum și terților. Cota de cărbune este un drept prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Anul acesta angajații vor avea inclusă în salariul de bază prima care se acorda pentru cota de cărbune. Ulterior, angajații vor putea depune cereri și vor primi cărbune din punctele de încărcare. Lignitul va fi achitat în patru rate salariale.

Discuțiile sunt blocate

Pe lângă cele 10 tone prevăzute în mod normal, se va putea solicita o cantitate de încă 2 tone, însă la prețul stabilit pentru terți, nu la cel preferențial. Cota de cărbune este inclusă în salariul de bază. Conform sindicatelor, nu poate fi oferit cărbune la prețul de producție, dat fiind faptul că poate fi considerat un ajutor.

Prin urmare, se aplică impozitarea legală. Problema este că la ședința de Comisie Mixtă de săptămâna trecută nu s-a ajuns la o înțelegere cu privire la Regulamentul de acordare a cotei de cărbune pentru minerii și energeticienii care depun cereri în acest sens. Dorința sindicatelor este ca regulile să fie stabilite cât mai repede, astfel încât, din luna iunie să poată începe acțiunea de depunere și înregistrare a cererilor pentru cota de cărbune acordată angajaților.

Se estimează că 4.000 – 5.000 de salariați, din totalul de peste 9.000, ar putea depune solicitări pentru a intra în posesia cotei de cărbune până la finalul acestui an. În fiecare an, au existat în jur de 10 puncte de încărcare pentru ridicarea celor 10 tone de lignit pentru încălzirea de iarnă.

Citește și: Hidroelectrica a alocat 1,5 milioane de euro pentru modernizări la două baraje de pe râul Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS