O femelă elefant din Thailanda a născut gemeni. Nașterea dramatică a lăsat un îngrijitor rănit după ce a încercat să salveze unul dintre nou-născuți.
Elefantul asiatic de 36 de ani, pe nume Jamjuree, a născut vineri seara un mascul de 80 de kilograme la Palatul Elefantului Ayutthaya și Royal Kraal, la nord de Bangkok.
Dar când un al doilea pui de 60 de kilograme a apărut 18 minute mai târziu, mama a intrat în frenezie și și-a atacat noul sosit.
„Am auzit pe cineva strigând „se naște un alt elefant!”, a spus medicul veterinar Lardthongtare Meepan.
Un îngrijitor de elefanți, cunoscut și sub numele de mahout, a împiedicat mama să-și atace nou-născutul și a primit în schimb o lovitură la gleznă.
„Mama a atacat puiul pentru că nu avusese niciodată gemeni până acum. Este foarte rar”, a spus Michelle Reedy, directorul organizației Elephant Stay, care permite turiștilor vizitatori să călărească, să hrănească și să facă baie cu elefanții la centrul Royal Kraal.
„Mahouts care sunt îngrijitorii elefanților au sărit acolo încercând să scoată puiul, ca să nu-l omoare”, a declarat Reedy.
Jamjuree și-a acceptat acum puii, care sunt atât de mici încât a fost construită o platformă specială pentru a-i ajuta să se hrănească.
De asemenea, li se administrează lapte extras prin seringă, a spus Lardthongtare.
Elefanții gemeni sunt foarte rari
Elefanții gemeni sunt rari, formând aproximativ 1% din nașteri, potrivit organizației de cercetare Salvați elefanții, iar nașterile de gemeni bărbați-femei sunt și mai neobișnuite.
De multe ori, mamele nu au suficient lapte pentru ambii pui și este posibil ca perechea să nu fi supraviețuit în sălbăticie, a, spus Reedy.
„Fie că restul turmei ar fi intervenit, dar puiul poate să fi fost călcat în picioare în acest proces”, a spus ea.
Reedy a spus că mulți dintre cei 80 de elefanți din centru au fost salvați de la cerșetorie pe stradă, o practică care a devenit din ce în ce mai comună după interzicerea tăierii forestiere din 1989, care i-a lăsat pe mahouts să lucreze în industrie, iar elefanții lor căutau venituri alternative.
Practica, care a fost interzisă în 2010, presupunea ca animalele să facă trucuri, cum ar fi să se joace cu mingi sau să ducă coșuri cu fructe.
Elefanții socializează cu turiștii
Unii elefanți de la Royal Kraal transportă turiștii către ruinele și templele din apropiere din Ayutthaya, fosta capitală istorică a Siamului.
Multe grupuri de conservare se opun călăriei elefanților, argumentând că este stresantă pentru animale și implică adesea antrenament abuziv.
Centrul susține că plimbările permit animalelor să socializeze și să facă mișcare și să promoveze conservarea speciei, care este pe cale de dispariție în Asia de Sud-Est și China.
Doar aproximativ 8.000-11.000 de elefanți asiatici rămân în sălbăticie, potrivit France 24.
Animalele au fost cândva răspândite, dar defrișările, invadarea oamenilor și braconajul le-au decimat numărul.
Elefanții gemeni, al căror tată este un elefant de 29 de ani, pe nume Siam, vor fi numiți la șapte zile după naștere, în conformitate cu obiceiul thailandez.
Citește și: Apple dezvăluie funcții de inteligență artificială, inclusiv ChatGPT, pentru dispozitivele sale