2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalApă cu picătura în unele localităţi din Dolj

Apă cu picătura în unele localităţi din Dolj

Câteva picături de apă potabilă, atât primesc în zilele călduroase unele localităţi din Dolj. Deşi locuiesc în localităţi mari ale judeţului, mii de localnicii au rămas pe uscat.
Tot mai multe localităţi din Dolj au probleme cu apa potabilă. În comune precum, Șimnicu de Sus, Segarcea, Dăbuleni.


şi lista poate creşte în viitor, populaţia primeşte apă cu picătura. Compania de Apă Oltenia (CAO) a restricţionat furnizarea apei potabile pentru că localnicii o folosesc la irigatul culturilor din propriile gospodării. Ţăranii au renunţat la fântâni sau la puţurile forate pentru că este mai comod să folosească apa de la robinet, uitând că în acest fel lasă întreaga comunitate fără apă.
„Pe lângă temperaturile ridicate din ultima perioadă, utilizarea excesivă a apei din reţelele de distribuţie în mod necorespunzător, respectiv la udarea grădinilor, spațiilor verzi sau umplerea diverselor recipiente, duce la scăderea debitului şi diminuează eforturile de asigurare a serviciilor în condiţii optime.”, spun reprezentanţii CAO

CAO: „Apa este folosită la udat”

Acest lucru se întâmplă în fiecare vară pentru că, spune CAO, operatorului de apă şi canal, localnicii folosesc în mod excesiv apa potabilă.

„Compania de Apă Oltenia a fost nevoită să restricționeze furnizarea apei potabile către populație, astfel încât să poată asigura necesarul pentru uz casnic.Până în acest moment a fost instituit program de furnizare a apei potabile în localitățile Șimnicu de Sus, Segarcea și Dăbuleni”, spun reprezentanţii CAO.

Robinet stradal/foto arhiva GdS
Robinet stradal/foto arhiva GdS


Afectaţi de nenorocire localnicii îşi arată nemulţumirea, spunând că:

” Locuitorii comunei Şimnicu de Sus se confruntă deja de 4 zile cu o problemă. Apa nu mai curge deloc, deşi ei(CAO) specifică un anumit program pe un afiş la primărie. La locuinţa unde stau părinţii mei nu mai curge apă deloc. Pe astfel de temperaturi, ei trăiesc ca în epoca preistorică. Pe lânga asta ieri, cam 7-8 ore nu a mers nici curentul. Dacă va fi să se desfăşoare toată vara aşa, toate plantele din curte vor muri. Şi nu mai zic de condiţiile de igienă”, spune un localnic din comuna Şimnicu de Sus.

În ciuda celor vehiculate de CAO, cum că apa potabilă este folosită la udarea culturilor, cetăţenii au altă variantă.

„Cum se poate ca o lucrare destul de recentă să nu anticipeze faptul că se vor construi mai multe case? Si oricum nu e ca şi cum s-au construit chiar aşa de multe locuinţe noi în Şimnicu de Sus. Mie îmi sună ca şi cum au furat fondurile europene de investiţii şi au folosit pompe ieftine, dar nu am nicio dovada în sensul ăsta, doar situaţia asemănătoare de la Pieleşti. Am o presimtire că au furat banii într-un mod similar şi aici”, mai spune localnicul.


Acesta face referire la Masterplanul de apă şi canal, unde valoarea investiţiei a fost de 6.123.098 euro fără tva. în comuna Şimnicu de Sus.
Pe Masterplanul de apă şi canal a fost prinsă şi comuna Dăbuleni, rămasă acum pe uscat. De exemplu, în oraşul Dăbuleni valoarea investiţiei se ridică la 8.989.098 de euro fără tva pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare.

Fântână dezafecatată foto, Claudiu Tudor

În Segarcea seacă izvoarele

Nici edilii din aceste localităţi nu sunt prea împăcaţi cu această situaţie, dar toată comunitatea este la mâna CAO.

„La noi fiind o zonă agricolă, automat oamenii udă. Pe perioada verii seacă şi izvoarele din care oraşul este alimentat cu apă. Avem şi multe fântânii secate, nu mai pot fi folosite. Oamenii udă foarte mult. La Segarcea sunt staţii care permit un anumit debit. Dacă sunt filtre care au un debit de 1000 de litri/, nu vor permite 2.000 l/oră”, a precizat primarul din localitatea Segarcea, Nicolae Tutunaru.


În concluzie, temperaturile ridicate care se preconizează că se vor înregistra în zona de sud a ţării vor da mari bătăi de cap populaţiei, dacă nu-şi chibzuieşte consumul de apă. Revenirea la vechile fântâni ar fi, în acest caz, o soluţie optimă pentru culturile din propriile gospodării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS