Primăria Craiova repune pe tapet proiectul cartierului chinezesc de pe strada Caracal. De această dată, autoritatea locală intenţionează să concesioneze jumătate din terenul de pe Strada Caracal, unde sunt mai multe blocurilor nefinalizate, lucrări începute prin anul 2014.
Terenul, în suprafaţă de 38.719 mp împreună cu scheletele construcţiilor ar urma să fie date unui privat pentru a finaliza construcţiile. Este o variantă prin care primăria intenţionează să scoată de la concesionar costurile construcţiilor existente și să-i achite contravaloarea terenului concesionat sub formă de redevenţă anuală stabilită prin contract. În plus, acesta va suporta şi costurile cu autorizaţie de construire, bani care merg tot la bugetul local.
„Cartierul Chinezesc”- Concesionare pe 49 de ani
În acest sens, administraţia locală solicită Consiliului Local să aprobe realizarea unui Studiu de oportunitate privind concesionarea prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, a suprafeței respective, pe care se află ridicate fundaţiile blocurilor începute de către investitorii chinezi.
Chinezii au plecat, ANL-ul a plecat şi primăria a rămas cu ruinele de care acum vrea să scape.
„Cartierul Chinezesc”- Au trecut 11 ani…
În anul 2013, terenul de pe strada Caracal trece de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primăria Craiova. Administraţia locală îşi dorea să construiască aici ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“. Denumirea i se trage de la faptul că municipalitate a contactat atunci firma Shandong Ningjian pentru a construi 1.800 de locuințe în termen de şase ani. Primele 250 de locuinţe reveneau angajaţilor din armată. Chinezii au ieşit repede din peisaj. Terenul și tot ceea ce se construise aici a intrat în proprietatea municipiului Craiova.
Primăria a dorit, inițial, să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. Agenţia estima ca termen de punere în funcţiune a celor 250 locuinţe pentru beneficiarii aparţinând MAN, anul 2023, iar termenul de finalizare pentru restul de 1550 unităţi locative, anul 2030. Termenul nu a mai fost prelungit, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.
În 2023, primăria solicită din nou trecerea terenului de pe strada Caracal din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova. Ulterior, aici, urma să se construiască locuinţe tot prin programele ANL, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului. Utilităţile erau în sarcina administraţiei locale craiovene. La fel ca şi înainte, 250 de locuinţe plus locurile de parcare au fost promise MAN. Nici această variantă nu a stat în picioare. În cele din urmă, primăria a ales c varianta ca, acest teren să fie concesionat, pe loturi mici. Adică, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali.