4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum va arăta Piaţa Mihai Viteazu după schimbarea la faţă propusă de Primărie

Cum va arăta Piaţa Mihai Viteazu după schimbarea la faţă propusă de Primărie

Piaţa Mihai Viteazu din Craiova urmează să intre într-un proces de transformare, în cadrul unui proiect de regenerare urbană propus de municipalitate, cu fonduri europene.

Valoarea investiției este de 80.000.000 lei, iar perioada de implementare propusă ar fi de 2 ani. În zona părculeţului de la Mercur, cetăţenii ar urma să calce „nestingherit” pe iarbă, urmând exemplul oferit de alte oraşe care invită deja de ani buni oamenii la o „comuniune cu natura” pe pajişti urbane.

Proiectul de regenerare urbană a Pieţei Mihai Viteazu este în etapa de evaluare a impactului asupra mediului, fiind depuse mai multe completări la memoriul iniţial transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. Documentaţia propusă este însoţită şi de câteva imagini care creionează viitorul centru al Craiovei.

Acces nestingherit pe iarbă

Zona pieței Mihai Viteazu a fost împărțită în trei segmente – Zona Bisericii Sfânta Treime, zona parcului, a statuii și a platoului.
În zona bisericii se propune amenajarea unei zone cu paviment permeabil, cu scopul ca terenul să reziste schimbărilor climatice și riscului de inundații după furtuni și creșterea nivelului de acces. Zona urmează să fie dotată cu mai multe locuri de ședere la umbra copacilor. Toți copacii vor fi păstrați și se propune îndesirea pentru spargerea insulelor de căldură.
În zona parcului și a statuii se dorește eliminarea aleilor pavate și permiterea accesului nestingherit pe iarbă al cetățenilor. Arborii se vor menține, cu excepția a trei brazi care ar urma să fie relocați în zona bisericii Sfântul Dumitru.

Zona Statuii se coboară la nivelul pieţei

Zona statuii este considerată cel mai greu accesibilă, suferind „din cauza lipsei de vizibilitate și a diverselor acțiuni de vandalizare”. Astfel că proiectul propune „desfacerea zonei” și coborârea nivelului de călcare, racordarea cu platoul din Piața Prefecturii și străzile adiacente, fără denivelări. Brazii amplasați în perimetrul soclului statuii ar urma să fie relocați în zona bisericii sau pe Calea Unirii.

Zona de preluare a diferenței de nivel dinspre parc înspre zona cu paviment se propune a fi realizată printr-o bordură ergonomică din lemn. În zona dinspre Mercur s-ar putea amenaja terase temporare.

Fântâna muzicală dispare şi face loc unor jeturi din paviment

Fântâna muzicală ar urma să fie modificată pentru a fi transformată într-una cu jeturi verticale, la nivelul de călcare al pieței, astfel încât în perioada în care fântânile nu vor funcționa din cauza vremii sau din alte motive zona să poată fi în continuare utilizată.
Magnoliile din perimetrul fântânii ar urma să fie și ele relocate la intersecțiile Lipscani cu Unirii sau Unirii cu Kogălniceanu.

În proximitatea magazinului Mercur se vor amenaja toalete publice

După implementarea proiectului, zona de nord a platoului Prefecturii va fi mărginită de o jardinieră amplă cu bancă înspre piață, unde se vor reloca magnolii. Jardiniera propusă are scopul să reducă zgomotul dinspre stradă și de a delimita zona pietonală de cea carosabilă.
Înspre Mercur, se vor amenaja toalete publice subterane cu acces deschis din piață.

Jardiniere pe platoul pieţei

Pentru umbra pe platoul pieței se propune amplasarea unei pepiniere urbane constituite din 65 de jardiniere amovibile, iar pe traseul Căii Unirii se propune îndesirea aliniamentelor de copaci și eliminarea fântânilor și a jardinierelor care blochează accesul pietonilor spre zona comercială de est. Această configuraţie din prezent, spune municipalitatea în propunerea de proiect, a dus la o activitate comercială mult mai scăzută pe latura de est față de cea vestică.

Pe traseul dinspre Lipscani se propune crearea a două aliniamente paralele de copaci. În zona cinematografului Modern vor apărea instalații urbane dedicate jocului și activităților de tip rezidențial. Aici, spre strada Madona Dudu, vor fi relocați arbori din zona pieței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS