6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArabia Saudită și Emiratele Arabe au scurtat durata rugăciunilor din zilele de vineri din cauza caniculei

Arabia Saudită și Emiratele Arabe au scurtat durata rugăciunilor din zilele de vineri din cauza caniculei

Musulmanii din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au scurtat rugăciunile tradiţionale de vineri din cauza căldurii intense, până sfârşitul verii. 

În multe țări, musulmanii efectuează rugăciunile de vineri la amiază, care includ o predică religioasă, în zone deschise din interiorul și din afara moscheilor.

Emiratele Arabe Unite au ordonat tuturor predicatorilor din țară să limiteze rugăciunile de vineri la 10 minute până la începutul lunii octombrie, „pentru a asigura siguranța credincioșilor”.

În Arabia Saudită, rugăciunile de vineri la Marea Moschee din Mecca și la Moscheea Profetului din Medina sunt limitate la 15 minute, pentru a ține cont de credincioșii care se roagă în zonele exterioare, neumbrite, a declarat Președinția Afacerilor Religioase.

În Irak, influentul cleric Muqtada al-Sadr a îndemnat predicatorii să „adere la rugăciuni simple” pentru a menține predica de vineri scurtă, astfel încât credincioșii să evite căldura intensă.

Peste 1.300 de pelerini musulmani au murit din cauza căldurii extreme în timpul pelerinajului anual Hajj

Valuri de căldură extremă au afectat populația din Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni. Temperaturile au atins 51,8 grade Celsius.

Peste 1.300 de pelerini musulmani au murit din cauza căldurii extreme în timpul pelerinajului anual Hajj, care s-a încheiat la începutul lunii iunie. Majoritatea celor decedați la Hajj-ul din săptămâna trecută din Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului, sunt cetățeni egipteni, 922.

Facebook și alte rețele sociale au fost inundate cu fotografii și solicitări de informații despre persoanele dispărute.

Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și o datorie pe care toți musulmanii apți de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viață, dacă au mijloacele financiare și fizice necesare.

Datele Hajj-ului sunt stabilite conform calendarului musulman, bazat pe cicluri lunare, iar în ultimii ani ritualurile au avut loc la temperaturi extreme.

Evenimentul este din ce în ce mai afectat de schimbările climatice, conform unui studiu saudit publicat în mai, care arată că temperaturile din locurile de desfășurare a ritualurilor au crescut cu 0,4 grade Celsius la fiecare zece ani.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să participe la Hajj fără o autorizație oficială, din cauza costurilor ridicate, ceea ce îi privează de accesul la spațiile cu instalații de climatizare.

Pe lângă cetățenii egipteni decedați, diplomații arabi au raportat moartea a 60 de iordanieni și victime din Indonezia, Iran, Senegal, Tunisia și Kurdistanul irakian. Un diplomat asiatic a raportat 68 de decese în rândul pelerinilor indieni.

Citește și: Zece fugari români au fost repatriați în ultima săptămână

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS