Dacă ai uitat acasă loțiunea de protecție și te-ai expus, fără să vrei, prea mult la soare, ajungând în această situație, iată câteva remedii naturiste pentru arsuri solare, care să te scape de neplăcere și disconfort. Iată câteva remedii naturale împotriva arsurilor solare, pe care le aveți deja în locuință și care vă vor ajuta.
Iaurtul și mierea nu sunt recomandate pentru arsuri solare
Contrar credințelor populare, acest tip de „leacuri băbești” ar putea cauza mai mult rău decât bine, avertizează medicii. Ingrediente precum iaurtul, mierea sau untul nu fac decât să reţină toată căldura în interiorul ţesuturilor, crescând astfel riscul ca arsura să se extindă şi să se infecteze.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în caz de arsuri de orice fel este să ţineţi rana sub un jet de apă rece, timp de 10-15 minute.
Aloe vera
Probabil cel mai cunoscut, dar și cel mai eficient ingredient natural folosit pentru tratarea arsurilor solare, aloe vera hidratează pielea și accelerează regenerarea acesteia.
Compresele cu lapte rece ajută şi ele. Când sunt aplicate direct pe piele creează o barieră proteică care ajută la vindecarea pielii.
Castraveți
Aceste legume conțin antioxidanți de preț pentru piele, dar au și proprietăți analgezice. Răcește castraveții în frigider apoi pune-i în blender pentru a-i transforma într-o pastă. Aplică pasta de castravete pe zonele arse de soare și las-o să acționeze în jur de 10 minute.
Ceai negru
Ceaiul negru nu este numai gustos, însă este și extrem de eficient atunci când vine vorba despre reducerea nuanței de roșu a pielii, specifice arsurilor solare. Folosește comprese cu ceai negru rece, direct de la frigider, pe pielea arsă de soare. Acidul tanic din ceaiul negru are un efect răcoritor asupra pielii.
Ulei de cocos
Extrem de hidratant, uleiul de cocos are calități nutritive extrem de benefice pentru pielea arsă de soare. Aplică ulei de cocos pe pielea arsă, însă după ce îl ții la frigider, pentru a te bucura și de un efect răcoritor.
Pasta de cartofi
Cartoful crud atenuează senzațiile neplăcute care apar în urma arsurilor solare, reducând inflamația de la nivelul pielii. Pune cartofii cruzi în blender, transformă-i într-o pastă ori dă-i pe răzătoare și apoi aplică pasta obținută pe pielea arsă. Las-o să se usuce, apoi îndepărteaz-o în timpul unui duș rece.
Ovăzul
Probabil sunt deja cunoscute beneficiile ovăzului pentru înfrumusețarea pielii. Mai mult decât atât însă, acesta este indicat și în cazul arsurilor solare. În acest sens, se prepară un terci din fulgi de ovăz, care se întinde peste zonele cu probleme și se lasă o vreme. Clătirea se face cu apă rece și se repetă de câte ori este necesar, folosind un amestec proaspăt.
Ce să eviți în caz de arsură solară
Odată iritată și arsă, este de la sine înțeles că pielea nu mai are nevoie și de alți factori care să o „agreseze”. Deși poate părea o idee aparent bună, nu e deloc indicat să folosiți gheață pentru calmarea arsurilor.
Totodată, dacă arsurile solare au apărut în zonele în care ați dori să vă epilați, cel mai bine ar fi să așteptați până când pielea se vindecă, altfel riscați să agravai situația.
Așadar, feriți-vă de orice înseamnă ceară sau cremă de epilat, și chiar și de rasul cu lama. De asemenea, produsele de îngrijire pe care le folosiți trebuie să fie cât mai blânde, fără particule griunjoase (scrub), spre exemplu.
De asemenea, dacă apar băşici sau bătături pe pielea arsă, nu le spargeţi, pentru a nu întârzia vindecarea.
Cât durează arsurile solare
Manifestările acute ale arsurilor provocate de soare trec, de obicei, între trei până la șapte zile, după care pielea începe să se vindece, căpătând acel aspect inestetic de „coajă”. Acestea sunt catalogate drept arsuri superficiale, de gradul I, însă acest lucru nu înseamnă că nu ne pot da mari bătăi de cap. Așadar, cea mai bună e prevenția!
Citeşte şi: Câți copii consumă droguri. Canabisul, cea mai consumată substanță psiho-activă