Afte – sucul de lamâie are proprietati antiseptice din cauza continutului de vitamina C. Se foloseste sub forma de comprese pe zonele afectate din jurul gurii.
Tusea convulsiva – se trateaza cu suc de orz verde sau un preparat dintr-un litru de lapte in care se fierb timp de cinci minute zece cepe taiate marunt si zece catei de usturoi zdrobiti. Se administreaza caldut si indulcit cu miere. Acest preparat este bun si in caz de bronsite.
Bataturi – doi catei de usturoi se piseaza bine cu putin otet pâna se obtine o pasta subtire. Din aceasta pasta se aplica pe bataturi mai multe zile la rând. Batatura se va inmuia si va disparea.
Migrene – sunt de ajutor cataplasmele cu frunze de vita rosie zdrobite.
Gingivita – infuzie din sunatoare, coda racului sau musetel, preparata dintr-o lingurita de planta la un sfert de litru de apa, cu care faceti gargara de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Leucoree – spalaturi vaginale cu decoct de seminte de patrunjel, 100 de grame la un litru de apa, galbenele si iasomie.
Colicile renale – se calmeaza cu comprese calde cu coada-calului aplicate in zona rinichiului. Se prepara o infuzie concentrata din doi pumni de planta la un sfert de litru de apa. Dupa un sfert de ora se strecoara.
Gastrita – radacina de tataneasa are actiune cicatrizanta si calmanta. Se prepara un decoct din una – doua lingurite de planta la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi.