15.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri în Franța - Partidul lui Le Pen, pe cale să devină cea mai mare forță politică a țării

Alegeri în Franța – Partidul lui Le Pen, pe cale să devină cea mai mare forță politică a țării

Adunarea Naționlă (RN), partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, se îndreaptă în această duminică, în turul al doilea al alegerilor parlamentare, spre un rezultat istoric. Poate ajunge cea mai mare grupare politică din parlamentul francez. Întrebarea rămâne dacă RN va câștiga majoritatea necesară formării unui guvern, scrie Hotnews. Primele rezultate estimate de sondaje vor apărea la ora locală 20.00 (21.00, ora României), imediat după închiderea urnelor.

Extrema dreaptă condusă de Marine le Pen și Jordan Bardella speră să câștige a doua rundă a alegerilor parlamentare de azi din Franța și să o facă cu un scor suficient de mare pentru o majoritate – și un guvern prin care să-și pună politicile în aplicare.

Gruparea eurosceptică și anti-imigrație a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare cu o treime din voturi, conturând posibilitatea ca extrema dreaptă să conducă un guvern francez pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Însă, după o serie de retrageri tactice de candidaturi din partea partidelor principale, menite să stimuleze candidatul cel mai bine plasat pentru a învinge extrema dreaptă, mai multe sondaje au preconizat o scădere a numărului de locuri pe care RN le-ar putea obține.

Multe vor depinde de decizia personală a alegătorilor, pe care partidele i-au îndemnat până în ultimul moment: „Mergeți la vot!”.

Cum funcționează alegerile

În total, 577 de circumscripții electorale sunt în în joc în legislativele franceze, câte una pentru fiecare loc în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului. Potrivit informațiilor oficiale, 76 de deputați au fost aleși în primul tur duminica trecută – 39 dintre ei reprezentând RN și pe aliații săi – lăsând 501 de locuri în joc în turul doi.

Votul de duminică se încheie la ora 20.00 (21.00, ora României), moment în care apar și primele estimări ale institutelor de sondare a opiniei, pe baza primelor rezultate parțiale de la secțiile de votare care s-au închis mai devreme în cursul zilei.

Numărarea voturilor este rapidă. Cu toate acestea, dacă rezultatul este strâns – de exemplu, RN se află la câteva locuri de majoritatea absolută – este posibil ca rezultatul final să nu fie cunoscut până în primele ore ale zilei de luni.

Cine va câștiga?

RN a câștigat primul tur cu o treime din totalul voturilor. Sondajele de opinie prevăd că partidul va câștiga cele mai multe mandate parlamentare, dar că marja sa de victorie se reduce și că, probabil, nu va obține o majoritate funcțională.

Noul Front Popular (NFP), o alianță de stânga, și coaliția partidelor centriste care îl susțin pe președintele Emmanuel Macron au retras peste 200 de candidați din competițiile din turul al doilea pentru a spori șansele concurentului anti-RN aflat în frunte în diverse circumscripții.

Cele mai recente sondaje – efectuate după retragerea candidaților – sugerează că strategia funcționează și că cel mai probabil scenariu este un parlament în care extrema dreaptă nu va obține majoritatea absolută. Acest rezultat ar conduce la cea mai mare incertitudine politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS