20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcarea subterană din Craiova se digitalizează

Parcarea subterană din Craiova se digitalizează

Primăria Craiova pregăteşte un nou Regulament pentru parcarea subterană din Craiova. Elementul de noutate este acela că parcarea subterană se digitalizează prin introducerea unui aplicaţii mobile. Şoferii pot plăti parcarea direct din aplicație, fără grija tichetului sau a numerarului.

Conform acestui regulament accesul autovehiculelor şi motocicletelor în incinta parcării se face după procurarea unui tichet, din zona intrării, sau validarea în aplicația mobilă, pe care sunt inscripționate informațiile de identificare și momentul la care s-a făcut accesul în incintă. Tichetul se păstrează pe perioada parcării. Înainte de ieșire se achită contravaloarea staționãrii în parcare și tichetul este trecut prin automatul de ieșire pentru deschiderea barierei și permiterea ieșirii în trafic. La intrarea pe calea de acces în incinta parcării, conducătorul autovehiculului trebuie să se asigure că are aprinse luminile de întâlnire. Conducãtorii auto care doresc sã utilizeze parcarea subteranã vor fi direcționați către zona de intrare de unde își vor procura tichet de acces sau vor efectua validarea în aplicația mobilă.
Accesul în parcare se face pe bază de tichet sau card de proximitate. Acesta din urmă se eliberează și se programează la punctul de taxare manuală, dar şi în aplicația mobilă. Noutatea este că validarea se poate face şi prin aplicația mobilă de acces în parcarea subterană.

Este bine de ştiut că, cardurile de proximitate au o valabilitate mai mare decât cea a tichetelor, acestea fiind atribuite în funcție de taxa achitată, fără a depăși ca și termen de valabilitate data de 31 decembrie a anului în curs. Astfel, aceste carduri tip abonament sunt validate la automatul de la intrarea în parcare și astfel se permite accesul auto în incinta parcării. Acestea sunt carduri de proximitate și se ridicã de la punctul de încasare manualã.

Ce este interzis să faci în parcarea subterană

Potrivit regulamentului de funcționare, în incinta parcării este interzis, printre altele, accesul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, precum și a celor cu înălțimea mai mare de 2,1m; accesul autovehiculelor cu instalații GPL. Accesul autovehiculelor cu remorci sau semiremorci, precum și a vehiculelor tractate este şi el interzis.
Rulotele şi vehiculelor care au mai mult de 8+1 locuri nu au ce să caute în parcarea subterană. Expunerea spre vânzare a autovehiculelor, precum și spălarea, curățarea acexstora în parcare sunt intrezise. În maşinile lăsate în parcarea subterană nu trebuie lăsaţi copii sau animale. Mai este interzisă parcarea taxiurilor în vederea practicării taximetriei, precum și folosirea claxonului.

Ce taxe se practică pentru parcarea subterană

Tarifele de staționare pentru cele 619 locuri din parcarea subterană variază în funcție de durata de staționare a autovehiculelor. Taxa de parcare pentru parcarea subterană în zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ a crescut din 2024 atfel:
a) 1 leu/oră, pentru parcarea de până la 2 ore;
b) 7 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore;
c) 135 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (18.00-6.00) şi tot weekendul;
d) 163 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri, între orele 6.00-18.00;
e) 67 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (8.00-18.00) pentru maşinile electrice;
f) 135 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru maşinile electrice;
g) 405 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru restul maşinilor;
h) 67 lei, taxă remitere tichet, pentru pierderea, deteriorarea a tichetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS