17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de craioveni, giranţi de bună credinţă, escrocaţi de o familie

Zeci de craioveni, giranţi de bună credinţă, escrocaţi de o familie

Zeci de craioveni acuză că au fost înşelaţi de o familie. Este vorba despre o fostă angajată la CFR, soţul acesteia, fost angajat la poliţie şi fiica lor, angajată la Căminul de bătrâni din Craiova. Aceştia din urmă i-ar fi convins să-i gireze pentru împrumuturi consistente de la mai multe CAR-uri din Craiova şi din alte localităţi, după care au plecat din ţară. Giranţii sunt acum executaţi pentru datoriile celor pe care au crezut că-i ajută, unii dintre ei ajungând să-şi vîndă locuinţele şi să stea cu chirie.

Cei înşelaţi spun că au fost convinşi de către ţepari că au probleme cu fiica, dar şi probleme de sănătate şi au nevoie de sume mari de bani. Femeia, angajată la CFR le-a spus colegilor că fiica ei are probleme şi are nevoie de inseminare artificială. Ea le-a mai spus că sumele necesare sunt foarte mari şi din acest motiv trebuie să facă împrumuturi băneşti. Celor înşelaţi le-a fost milă de ea şi au decis să o gireze, chiar de mai multe ori. Alţii au mers până acolo încât au contractat ei înşişi împrumuturi băneşti la mai multe CAR-uri şi i-au pus banii în mână, ca să-şi rezolve problemele.

Ei au ajuns să-şi gireze colega de muncă, pe soţul acesteia şi pe fiica lor. Mai mult, cei înşelaţi s-au girat între ei ca să obţină împrumuturi băneşti şi să dea sumele împrumutate familiei care le acaparase încrederea. În cele din urmă s-ar fi dovedit că aceştia nu au folosit banii pentru inseminarea fiicei sau pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. Ei şi-au vândut locuinţa şi au părăsit ţara cu destinaţia Anglia, spun unele dintre persoanele înşelate. Giranţii şi împrumutaţii au rămas cu datoriile, cu executorii pe urmele lor, cu popriri pe bunuri mobile şi imobile.

„A fost colegă cu mine. Venea dimineaţa supărată şi spunea că din cauza fiicei, că trebuie să facă inseminare in vitro şi are nevoie de sume mari de bani, că este în depresie şi din acest motiv are nevoie de sume mari de bani. Eu am girat-o pe ea, pe soţ care a lucrat pe la arhiva poliţiei, pe fiică, aceasta lucra la Căminul de bătrâni. A avut o tactică bună, pentru că îmi zicea să nu mai vorbesc cu colegii că râd de ea, dar în acest fel ne făcea ca noi să nu ştim unii de alţii. Numai de la noi, de la CFR sunt 18 persoane înşelate. Unii au girat-o de câte două, trei ori. Alţii au făcut împrumut pentru ea, soţul ei sau fiică şi ulterior i-au dat banii în mână. Noi am aflat că mai sunt şi alte persoane înşelate de la Căminul de bătrâni, unde lucra fiica sau din afară. Eu am girat-o de trei ori. În 2022 s-a pensionat, a plecat de la servici şi au început să curgă avertizările. Eu am preluat şi am plătit un CAR făcut de soţul ei în 2021 şi de un an de zile acesta nu plătise. Aveam sechestru pe maşină. Nu ştiam cum să spun familiei”, spune una dintre persoanele înşelate.

Au făcut împrumuturi pe bandă

Multe persoane spun că au fost duse de nas şi au rămas să plătească datorii pentru mulţi ani de acum înainte.

„Eu am plătit pentru ei 75 de mii de lei la CAR, la executor. O altă colegă a făcut împrumut pentru ei, 45 de mii de lei şi le-a virat în cont banii, adică fiicei acestora. Acum plăteşte datoriile. Avem un coleg care a făcut trei împrumuturi şi le-a dat banii. Am înţeles că mai este o asistentă, o profesoară, o angajată de la DGASP. Ei se duceau şi făceau împrumut şi ea se ducea şi ridica banii. Se vede şi pe contract, unde este scrisul unei persoane, împrumutatul, iar pe chitanţa de ridicare a banilor este scrisul altei persoane, cea care a luat banii, cea care i-a înşelat. Nu ne-au dat nici un indiciu ce au făcut cu banii. Acum, la poliţie, soţul fiicei acestora spune că nu a făcut nici o inseminare. Au fugit din ţară, nu răspund la telefon, nu dăm de ei. Curg executările silite, popririle pe salarii”, spune o altă persoană înşelată.


Păgubiţii spun că au reuşit, într-un final, să ia legătura cu fiica celor care i-a înşelat şi le-a promis că va trimite bani pentru datorii. Banii nu au mai ajuns, iar datoriile curg. Persoanele înşelate mai spun că au aflat că cei care au profitat de credulitatea lor cumpărau foarte mult aur. Încrederea pe care au acordat-o fostei colege i-a lăsat pe unii dintre ei pe drumuri. Au fost nevoiţi să-şi vândă locuinţa şi să se mute cu chirie. Ei spun că au aflat cum că şi-ar fi escrocat chiar şi propria soră.

Pagubă de ordinul zecilor de milioane

Avocatul unora dintre păgubiţi confirmă faptul că cele susţinute de persoanele care pretind că au fost înşelate este adevărat.


„Oamenii au dreptate. S-au făcut audieri, sunt acte. Îi păcălea fiind colegă cu ei de foarte mulţi ani. Vorbim de 15-20 de milioane de lei. Până acum nu au făcut toţi plângere penală, dar cu siguranţă sunt mai multe persoane păgubite, vreo 12-14. Au fost şi ei creduli. Nu-mi explic psihologic. Sunt persoane care au girat o singură dată, dar alţii au făcut-o de mai multe ori sau au făcut împrumut pentru ei. Le spunea că trebuie să facă împrumut ca să plătească primul împrumut, într-un fel le inocula ideea că tot ei plătesc dacă nu reuşesc să achite datoria. Oamenii nu au cum să o scoată la capăt, au sume mari de plătit. Ancheta este la poliţie în faza de cercetare”, a precizat avocat Sorin Stănciulescu.

Ia ars cu CAR-ul

Reprezentantul unui CAR spune că nici el nu-şi explică cum a reuşit persoana în cauză să manipuleze atâtea persoane.

„Nu putem să vă dăm prea multe date. Ştim despre ce este vorba, aşa este. Persoanele spun că respectiva lua bani în numele lor. Nu este singurul caz de acest gen. Se descoperă tot mai multe cazuri de acest fel. Persoanele păgubite să vă dea date concrete. Noi nu putem să oferim prea multe date. Instituţii de genul poliţie, instanţe sunt în măsură să ni le solicite. Nu putem explica cum a reuşit o singură persoană să convingă atât de mulţi oameni să facă nişte credite pentru ea şi sunt multe, pe la mai toate CAR-urile din oraş”, a afirmat repezentantul unui CAR din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gemenii de 15 ani, din Târgu Jiu dați dispăruți,...

Cei doi minori de 15 ani, dați dispăruți au...

ȘTIRI GdS