2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNou regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, în România

Nou regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, în România

Ţara noastră are un nou regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii și a riscurilor asociate acestora.

Documentul arată că Ministerul Sănătății este autoritatea responsabilă cu rol principal pentru managementul riscurilor generate de epidemii. Rolul secundar îi revine Ministerului Afacerilor Interne, conform digi24.ro. Noul regulament a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 3.643/2024), publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Scopul regulamentului este acela de a crea cadrul de gestionare de către Ministerul Sănătății a situațiilor de urgență generate de epidemii și a riscurilor asociate. În caz de risc de epidemie, răspunsul este coordonat de Centrul operativ pentru situații de urgență al Ministerului Sănătății (COSU-MS).

Regulamentul stabilește criteriile în baza cărora se declară epidemia

Regulamentul stabilește criteriile în baza cărora se declară epidemia: notificarea de către un județ afectat a unui eveniment care depășește capacitatea de gestionare a situației la nivel, mărirea ariei geografice sau a numărului populației afectate, o boală transmisibilă severă (autohtonă sau de import) și/sau creșterea severității evenimentului sau boală cunoscută cu fatalitate mare, creșterea interesului public sau mass-media cu privire la incident, afectare națională și necesitate de măsuri sporite, o boală determinată de un agent înalt patogen și cu potențial mare de răspândire sau OMS a declarat o urgență de sănătate publică de importanță internațională (USPII), cu posibile implicații pentru România.

Principalele amenințări care se manifestă în cazul producerii unei epidemii

Potrivit regulamentului, principalele amenințări care se manifestă în cazul producerii unei epidemii sunt: afectarea stării de sănătate a unui număr foarte mare de persoane, în special din rândul categoriilor vulnerabile (copii, bătrâni, persoane cu imunitate scăzută), apariția unui număr mare de decese, într-un tip scurt, cu riscul asociat al dificultăților privind gestionarea acestora, și suprasolicitarea sistemului medical.

Citește şi: Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS