0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO crește producția de energie electrică

CEO crește producția de energie electrică

La nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) se fac demersuri pentru a crește capacitatea de producție.

Se fac eforturi pentru a mai pune în funcțiune încă două grupuri energetice, iar producția totală să treacă de 1.200 de MW. De altfel, compania este în situația de a produce cu un total de 5 grupuri energetice. Sunt în funcțiune:

  • 2 grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari,
  • 2 la Termocentrala de la Turceni,
  • unul la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.

Creșterea producției de energie pe bază de cărbune a venit la solicitarea acționarului principal. Acestea este Ministerul Energiei care deține peste 70% din acțiunile celui mai mare producător de curent electric pe bază de cărbune din România. De altfel, Complexul Energetic Oltenia produce peste 95% din energia pe bază de cărbune din țara noastră.

Ministerul vrea mai multă energie „în bandă”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține acum că este nevoie mare de energie „în bandă”, indiferent de sursă. Complexul Energetic Oltenia poate produce energie electrică la orice oră, însă nu mai este dorit în piață. Este nevoie de mai multă energie pe bază de cărbune. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Comandamentului pentru Energie convocat de la finalul săptămânii trecute de către premier. Au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt şi mediu, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Totodată, e necesară creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă; de standardizarea transmiterii datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru o imagine clară a consumului şi producţiei şi de analizarea mecanismului de formare a preţului de către ANRE pentru protecţia consumatorului final.

Marile proiecte

„De asemenea, e nevoie de publicarea şi actualizarea constantă de către operatorii de distribuţie a zonelor afectate de avarii şi a duratei estimate pentru remediere. Accelerarea investiţiilor în toate segmentele din domeniul energiei este o altă măsură. Marile proiecte care au şanse să fie finalizate anul acesta:

  • grupul 5 – Rovinari (330MW),
  • Iernut (430MW),
  • proiecte hidrocentrale cu grad avansat de execuţie (Răstoliţa).

O altă măsură decisă a fost colaborarea strânsă între toţi actorii cu responsabilităţi, pentru creşterea capacităţilor de producţie, distribuţie şi mai ales stocare a energiei. Este nevoie şi de adoptarea unei Strategii energetice naţionale care să ghideze investiţiile şi proiectele viitoare. În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile în sistemul energetic. Aceste investiţii vor asigura, începând de anul viitor, o mai mare capacitate de producţie energie, consolidând securitatea energetică a României, şi preţuri corecte pentru toţi românii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sindicatele solicită anularea planului de închidere a CEO

Un grup de membri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia cere Guvernului să nu închidă termocentralele pe bază de cărbune și carierele Miniere. În numele tuturor salariaților din Complexul Energetic Oltenia și a tuturor lucrătorilor din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, se cere stoparea de urgență a planului de închidere a termocentralelor pe cărbune și a carierelor miniere. Sindicatele afirmă că s-a dovedit în mod permanent că în perioadele dificile din punct de vedere meteorologic, cărbunele stă la baza alimentării cu energie electrică în bandă, pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național. Astfel, România are nevoie de grupurile energetice pe cărbune din Complexul Energetic Oltenia, susțin sindicatele. În lipsa energiei în bandă se apelează la importuri. În anumite perioade, acestea au depășit 2.000 de MW oră. Prețurile la importul de energie electrică au fost însă unele foarte mari.

Scrisoare pentru guvernanți

Liderii de sindicat din CEO solicită stoparea Planului de închidere a CEO și susținerea energiei pe bază de cărbune care poate produce la orice oră, față de parcurile fotovoltaice sau centralele eoliene.
„În numele tuturor salariaților din Complexul Energetic Oltenia și a tuturor lucrătorilor din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, cerem stoparea de urgență a planului de închidere a termocentralelor pe cărbune și a carierelor miniere!
S-a dovedit în mod permanent că în perioadele dificile din punct de vedere meteorologic, cărbunele stă la baza alimentării cu energie electrică în bandă, pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național!
Deci iată că România are nevoie de grupurile energetice pe cărbune din Complexul Energetic Oltenia!

Acum se vede tot mai des și mai clar că fără cărbune, energia produsă de Sistemul Energetic Naţional este insuficientă, iar România importă enorm de scump, la puteri de 500-1.500, sau uneori chiar și 2.000 MW/oră!
Pentru că astăzi nu ne mai salvează nici eolienele, și nici fotovoltaicele, ci doar energia electrică importată de la capacități de producție din alte țări, pe care România o cumpără la prețuri enorme!
Este inadmisibil așa ceva, iar noi oltenii, ROMÂNII, nu putem accepta umilința și disprețul la care suntem supuși, prin care Guvernul României ne închide locurile de muncă pentru a cumpăra în schimb energie electrică din afara țării, la prețuri mult mai scumpe față de cât o putem produce noi aici la noi acasă, în Complexul Energetic Oltenia!

Un cumplit GENOCID social și economic!

Și nu în ultimul rând, din punct de vedere local, în ceea ce privește Gorjul și celelalte județe din Oltenia, prin închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune din C.E.Oltenia, pentru noi nu înseamnă nimic altceva decât un cumplit GENOCID social și economic!

Domnilor guvernanți, iată că și de data aceasta, în această perioadă foarte dificilă pentru România, s-a dovedit încă o dată că grupurile energetice pe bază de cărbune sunt vitale pentru Sistemul Energetic Național, iar noi, salariații din această activitate nu vă cerem nici un favor și nimic altceva decât să ne lăsați să muncim, pentru a ne putea trăi în continuare viața în țara noastră, aici, la noi acasă!

În consecinţă cerem Prim-ministrului României, Domnului Marcel Ciolacu și Ministrului energiei, Domnului Sebastian Burduja, să oprească de urgență închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune, iar în ceea ce privește forța de muncă din această activitate, cerem să fie făcute cât mai repede angajări de personal în producție, iar tuturor salariaților din producție să le fie făcute contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, pentru că doar în acest fel activitatea noastră la locurile muncă se poate desfășura în condiții de siguranță!”, conform unei scrisori pe care sindicatele au trimis-o Guvernului.

Citește și: Drumul Expres și Autostrada Craiova – Târgu Jiu, în licitație pentru execuție

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS