Au loc ultimele intervenții în ceea ce privește modernizarea grupului energetic numărul 5 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia.
Directoratul Complexului Energetic Oltenia a alocat ultimele sume necesare pentru achiziția de echipamente sau de programe software pentru blocul energetic numărul 5. Astfel, este nevoie de servicii de configurare software și punere în funcțiune (PIF) a sistemului de sistem protecție REG 216, la blocul energetic 5, din Sucursala Electrocentrale Rovinari. Pentru achiziția serviciilor de instalare de echipament de comandă a energiei electrice a fost alocată suma de 125.000 de lei. Licitația este programată pentru data de 30 iulie. Termenul este foarte scurt, dat fiind faptul că în luna august trebuie să fie finalizate lucrările și din septembrie să înceapă primele probe.
Totodată, mai este nevoie de servicii de proiectare în vederea adaptării sistemului de protecții de tip REG 216 la blocul energetic numărul 5 Rovinari. Bugetul alocat de către Directorat este de 140.000 de lei, iar licitația va avea loc pe 29 iulie.
Ar trebui să mai funcționeze încă 15 ani, dar s-ar putea închide peste un an
În fapt, în luna august ar trebui să fie gata ultimele lucrări, iar din luna septembrie ar trebui să fie începute primele probe la cel mai modern grup energetic pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia, dar și din România. Ulterior, grupul energetic numărul 5 ar trebui să funcționeze normal din luna octombrie și să fie disponibil pentru perioada sezonului rece, când, cel mai probabil, va fi nevoie din nou de aportul energiei pe bază de cărbune în Sistemul Energetic Național.
Conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, mai sunt de executat ultimele lucrări în ceea ce privește racordarea blocului energetic numărul 5 la instalația de desulfurare a grupului energetic numărul 3 care a fost închis anul trecut. Investițiile în modernizarea grupului energetic numărul 5 au fost demarate în urmă cu aproape un deceniu și au fost estimate undeva la peste 100 de milioane de euro. Grupul energetic numărul 5 modernizat ar trebui să mai funcționeze fără probleme încă 15 – 17 ani, dacă va mai exista până atunci producție de energie pe bază de cărbune în România.
Problema este că, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al CEO, toate grupurile energetice pe bază de cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Așadar, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari ar putea să funcționeze numai un an de zile, după inaugurare și după ce s-a cheltuit suma de peste 100 de milioane de euro cu modernizarea.
Citește și: Complexul Energetic Oltenia dă 300.000 de lei pe apă minerală