Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Național de Muzică Folk și Baladă „Poarta Sărutului” va avea loc, la Târgu Jiu, în perioada 9-11 august.
Un eveniment anual, competitiv, organizat de către:
- Consiliul Judeţean Gorj,
- Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu,
- Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu,
- Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”,
- Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”,
- Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”,
- Asociația Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni” (APLOMB),
- posturi de radio și televiziuni naționale și locale,
- publicații și organizații neguvernamentale.
Manifestarea reuneşte tineri din toată țara, care doresc să-şi afirme potenţialul artistic în domeniul creaţiei şi interpretării muzicii folk, dar și artiști de renume ai folkului românesc. Se pot înscrie în concurs, în calitate de interpreți și grupuri folk, cei care nu au obținut Marele Premiu și Trofeul la nicio ediție anterioară. Fiind un concurs de creație și interpretare, care își propune să promoveze noi valori reprezentative pentru folk-ul românesc, se adresează concurenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de de ani. Concurenții admiși vor prezenta în concurs două piese originale. Una dintre piese trebuie să fie circumscrisă ariei festivalului, respectiv un cântec de dragoste sau unul patriotic.
Programul Festivalului Național de Folk
Programul din cadrul Festivalului Național de Muzică Folk și Baladă „Poarta Sărutului” promite a fi, și anul acesta, unul de excepție:
- Vineri, 09 august 2024, începând cu ora 19,00, va avea loc tradiţionalul concurs de muzică. Vor încânta publicul: Ducu Bertzi, Dana Florian, Trupa Denvar, Folk Group Basarabia și Andrei Șchiopu.
- Sâmbătă, 10 august, ora 19,00, continuă competiția muzicală dintre tinerii interpreți. După concurs, vom intra în atmosfera de poveste creată de vocile calde ale interpreților: Maria Gheorghiu, Adrian Beznă, Ovidiu Mihăilescu și Nicu Zotta.
- Duminică, 11 august, ora 19,00, vor avea loc decernarea premiilor și Gala Laureaților. La finalul festivalului vor susține recitaluri: Mircea Vintilă, Sunt un frate tânăr (un trio format din Teo Boar, Vlady Cnejevici, Dorin Andone), Dan Vană și Didina Curea.
Şi în acest an, pe scena Teatrului de Vară „Nelu Dumitru” din Târgu Jiu, vor bucura publicul cu prezența patru laureați ai edițiilor anterioare: Didina Curea (2006), Adrian Beznă (2008), Nicu Zotta (2009) și Andrei Șchiopu (2023).
Lansare de albume
Juriul are în componenţă personalități ale muzicii de gen:
- Sorin Minghiat, președintele juriului,
- Dan Vană – cantautor,
- Dana Florian – cantautoare,
- Spiridon Popescu – poet,
- Ovidiu Mihăilescu –cantautor.
Tot cu ocazia Festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităților prezente cu această ocazie la Târgu Jiu, precum și lansări de carte.
Un festival pentru toate vârstele
Teatrul de Vară „Nelu Dumitru” din Târgu Jiu va fi gazda festivalului, spațiu consacrat pentru desfășurarea acestui eveniment.
Atmosfera va fi întreținută de îndrăgiții folkiștii Adrian Beznă și Ovidiu Mihăilescu, amfitrionii festivalului. Directorul festivalului Alexandru-Ciprian Bratu, managerul Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu. Prețul unui bilet este de 15 lei, preţul unui abonament pentru toate cele 3 zile este 30 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani, intrarea este liberă. Persoanele cu dizabilități pot beneficia de intrare liberă doar pe baza unui act doveditor (copie a certificatului care atestă gradul de dizabilitate).
Citeşte şi: CEO grăbește exproprierile în noile fronturi de lucru, dată fiind cererea uriașă de energie